Episodi de calor molt intensa

539

Calor intensa aquesta setmana amb temperatures properes als 40 graus. En aquests casos, als Hostalets s’habilita l’auditori Cal Figueres com a punt de refugi climàtic. La Generalitat ha activat el Pla Alfa en nivell 2. Podeu consultar també les recomanacions que cal prendre en dies de calor tan intensa.

Aquest estiu ja s’ha activat el Pla PROCICAT en fase d’alerta per calor molt intensa; perill vermell que vol dir perill molt alt. És possible que els Hostalets de Pierola freguem els 40 graus.

En un escenari on les onades de calor són més habituals i freqüents, els dies que s’activi aquesta fase per avís de calor s’obre l’auditori Cal Figueres en horari d’atenció al públic (de dilluns a divendres de 9 a 18h). A partir d’aquesta hora, el casal d’avis, a la mateixa plaça de Cal Figueres, pren el relleu fins a les 21.00 hores.

Aquests espais s’anomenen refugis climàtics, ja que disposen de temperatures suaus gràcies a l’aire condicionat. En el cas dels Hostalets de Pierola l’electricitat és de quilòmetre zero, ja que provenen de les panells fotovoltaics instal·lats a la coberta de l’edifici. Cal recordar que també hi haurà accés gratuït a la xarxa wifi.

Deixem aquí consells del Departament de Salut per afrontar episodis on es produeixin temperatures especialment elevades o episodis continuats de calor intensa:

– Beure aigua sovint, encara que no tinguis set.
– Evitar sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor.
– Romandre en espais climatitzats.
– Tenir cura dels infants i de la gent gran.
– Portar roba lleugera i gorra o barret.
– Aplicar-se protecció solar.

D’aquests sis grans consells, n’hi ha dos que són els protagonistes d’aquesta campanya: beure aigua sovint i evitar sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor. El cansament, el mareig, la pressió arterial baixa, la taquicàrdia i les rampes són els símptomes de la deshidratació que, en casos extrems, pot arribar a provocar la mort. És per això que beure aigua sovint, encara que no tinguis set, és vital.

Totes aquestes recomanacions tenen un únic objectiu: evitar al màxim els efectes de la calor i, per tant, és important seguir aquests consells per a prevenir-los.

Cal recordar que els experts sanitaris desaconsellen per complet mesures populistes com l’obertura gratuïta de piscines municipals en aquests dies de calor extrema.
Precisament, els llocs amb una elevada exposició al sol no són els més indicats per aquests dies. Som coneixedors, que altres municipis ho van fer i es van trobar amb tota mena de problemes: manca d’espais d’ombra per tanta gent, superació del límit d’aforament i problemes amb els veïns que tenen l’abonament de la temporada, etc. Per tant, aquesta qüestió queda descartada.

Comparteix