Descobreix i comparteix

Descobreix Els Hostalets de Pierola!

Paisatge i entorn, cultura i patrimoni, productes propis i horts ecològics, ciutadania i benestar. Uns valors que Els Hostalets de Pierola els viu cada dia i els ofereix a qui passeja pels seus carrers i gaudeix del seu entorn.

La tradició es viu en l’Aplec de Pierola, la festa major de juliol o la popular Festa de la Verema el mes de setembre. Si hi ha tradició, la cultura també hi té un paper destacat a través de les seves entitats i associacions, amb actes gairebé setmanals al llarg de tot l’any.

El patrimoni modernista del nucli urbà i les vinyes i camins descobreixen el seu entorn. Dos motius emblemàtics que fan dels Hostalets un reclam per al visitant i un segell d’identitat pròpia, amb productes de proximitat molt preuats com la fruita, el vi i l’oli.

Els Hostalets de Pierola és patrimoni

Els Hostalets de Pierola se sent orgullós de la seva mil·lenària història. Un pas del temps que ha anat deixant la seva petjada en l’urbanisme, les tradicions i la manera de ser dels hostaletencs: oberta i acollidora.

patrimoni_1A pocs quilòmetres del poble trobem l’església romànica de Sant Pere de Pierola, al nucli originari del municipi.

Aquest edifici, amb gairebé mil anys d’història, presenta un elevat valor històric pel poble, que de manera orgullosa ha començat una feina de restauració d’aquest monument tant preuat.

La seva arquitectura presenta també altres estils com el barroc, amb elements interessants d’admirar.

En el terme de Pierola també es troba la Torre de Pierola, el mas medieval més important dels Hostalets de Pierola amb gairebé 800 anys d’història. Les seves parets han albergat pagesos, personatges distingits i aristòcrates, com la família Dalmases de Barcelona i els barons de Pierola, i altres més desafortunats com fugitius, bandolers i criminals. Tot un conjunt d’històries i vivències que es poden experimentar en una visita al seu entorn.

casal_2A Hostalets de Pierola va arrelar l’arquitectura modernista de manera important.

Així, en la trama urbana del poble es pot gaudir de grans exemplars d’aquest estil arquitectònic tan lligat a la renaixença i l’esperit català que es viu al poble.

El conjunt modernista dels Hostalets de Pierola és tan important que fins i tot té una festa pròpia: el Mercat Modernista.  La Torre del Sr. Enric, l’antiga escola Renaixença i l’edifici del Casal Català conformen un conjunt amb identitat pròpia dins dels Hostalets de Pierola. No deixis d’admirar-los.

Tot un any ple d’activitats per gaudir del territori, la natura i l’esport

I és que als Hostalets de Pierola no paren. Durant tot l’any s’organitzen esdeveniments esportius que tenen com a eix central el territori, la natura i el paisatge:

  • El Cros escolar: Una forma molt interessant de fer que els més petits coneguin i s’identifiquin amb el territori fent esport.
  • Triatlons i cursa de l’esquiador: Durant els últims anys s’han popularitzat proves combinades (córrer, bicicleta i natació), que es desenvolupen al llarg de la xarxa de camins dels Hostalets de Pierola.
  • Mototerra: Festival i curses de motocicletes als Hostalets de Pierola. Durant tot  l’any es prepara aquest esdeveniment en el que participen corredors d’arreu de Catalunya.
  •  Curses d’orientació: Una de les vessants més interessants per conèixer el territori d’una manera pausada, tot fent exercici, descobrint racons inèdits i gaudint del paisatge.

Els Hostalets de Pierola és acollidor

Els Hostalets és un poble orgullós de la seva història, les seves tradicions i el seu moviment cultural. El visitant que s’apropa als Hostalets trobarà l’experiència cultural en cada racó del poble i en cada conversa amb els veïns.

Els Hostalets de Pierola és un municipi acollidor, i tant els seus veïns com totes aquelles persones que ens visiten gaudeixen d’un gran escenari amb recursos culturals i naturals a través dels quals poden sentir-se bé.

Els Hostalets de Pierola, paisatge i natura. Territori d’emocions

Els Hostalets de Pierola és un gran escenari de vida. El territori gaudeix d’un conjunt de recursos culturals i naturals que conformen un gran paisatge cultural format al llarg dels segles i sempre amb l’atenta mirada de la muntanya de Montserrat al fons.

–       Paisatges cultural
–       Recursos naturals
–       Montserrat
–       La vinya
–       Mediterrani
–       Boscos
–       Rieres
–       Arbres monumentals

Els Hostalets de Pierola és esport

La manera més interessant de conèixer  l’entorn natural i el paisatge dels Hostalets de Pierola és amb la pràctica de l’esport i sobretot aquell que es desenvolupa a l’aire lliure. Hi ha possibilitats per a tothom, de totes les condicions i edats.


Grans passejades:
 Els Hostalets de Pierola ofereix rutes per fer a peu de diverses dificultats.

Entre una i tres hores, existeix un conjunt de camins que et permetran obtenir la millor vista de la muntanya de Montserrat, captar les fotografies més especials o simplement gaudir entre vinyes i ceps.

Un territori per córrer: Els Hostalets de Pierola ofereix tota una xarxa de camins a tots els corredors runners que s’hi vulguin apropar. Per a totes les dificultats. Pujades, baixades, torrents i rieres plenes d’aigua fan d’aquest territori un gran espai per ser recorregut a bon ritme.

Espectaculars rutes en bicicleta: Descobrir el paisatge, la natura i la cultura a cop de pedal pot ser molt especial. Els Hostalets de Pierola et garanteix espectaculars camins, grans vistes, emocions per als teus sentits i, sobretot, aconseguir que visquis una gran experiència entre nosaltres. No t’ho pensis! Agafa la teva bicicleta i acosta’t als Hostalets de Pierola.

Apassionants rutes a cavall: Com els nostres avantpassats, ens podem moure pel territori amb cavalls. Passejades tranquil·les, gaudint del territori i de les vistes.

El motor també té un espai: Natura, paisatge i motor no són elements contradictoris. I menys als Hostalets de Pierola. Les rutes i camins marcats permeten passar pels Hostalets de Pierola amb motocicletes o quads. La travessa d’algunes rieres pot ser una gran aventura!

I recorda.... Els Hostalets de Pierola és Pau

Hi ha un element que fa que Els Hostalets de Pierola sigui únic al món.

Es tracta de la figura del PAU (Pieralopithecus Catalanicus), l’homínid més antic d’Europa amb 12 milions d’anys.

A partir del PAU s’està vehiculant una estratègia de posada en valor del patrimoni cultural i natural dels Hostalets que tindrà el seu punt culminant amb la posada en marxa del Centre de Restauració i Interpretació de la Paleontologia (CRIP) www.crip.cat i l’alberg de visitants a Can Roviralta.