Dades bàsiques del municipi

Els Hostalets de Pierola

Gentilici: Hostaletenc, hostaletenca, hostaletencs i hostaletenques
Comarca: Anoia
Partit judicial: Igualada
Província: Barcelona
Vegueria:
Penedès
Àmbit funcional:
Comarques centrals
Ubicació: Municipi situat al SE de la comarca de l’Anoia
Cens aprovat (2022): 3.167 habitants (Certificat padró)
Superfície: 33,49 km²
Altitud mitjana: 474 m
Coordenades: 41° 32′ 8″ N, 1° 46′ 19″ E
Entitats de població: Nucli urbà, Boscos de Can Martí, Can Fontimarch, Can Fosalba, Can Gras, Can Marcet, Can Rovira de l’Estela, Can Térmens, Pierola i Serra Alta.

Localització

El terme municipal dels Hostalets de Pierola té una extensió de 33 quilòmetres quadrats i mig, una alçada mitjana de 365 metres i es troba al sudest de la comarca de l’Anoia, a tocar de la comarca del Baix Llobregat. Limita al sud amb el terme de Masquefa i Sant Esteve de Sesrovires, a l’oest amb la vila de Piera i la Pobla de Claramunt, al nord amb els municipis del Bruc i Collbató i a l’est amb Esparreguera i Abrera.

localitzacio

El poble dels Hostalets de Pierola es comunica amb Esparreguera mitjançant la carretera B-231 i amb Pierola amb la BV-2243. El municipi està travessat pels accessos GR-5 i GR-172 i per un camí ral, que és camí de pas de viatgers que s’adrecen a Montserrat o a la Catalunya Central i també de la llegendària transhumància que s’encaminava cap als Pirineus o França.

Etimologia:
Hostalets deriva del llatí hospitales, que significa: Cases d’hostes.
Pierola té el seu origen en la paraula llatina apiaria que significa abellar.

Festes:
Festa Major (25 de juliol), Setmana de la Joventut (agost), Festa de la Verema (setembre), Setmana de la Gent Gran (Dilluns de Pasqua), Festes de l’Onze de Setembre, Setmana Santa, Nadal i Reis.