Els Hostalets acollirà la tercera nuclear

2722
Està previst que la infraestructura enllaci amb la futura MAT (línia de Molt Alta Tensió) i sigui una realitat el 2027. Entre els beneficis hi haurà l’eliminació de la factura de la llum i una injecció econòmica anual al municipi al voltant de 6 milions d’euros. La inauguració de la central nuclear coincidiria amb el tancament total de l’abocador.
.
Després de les instal·lacions d’Ascó i Vandellós, els Hostalets de Pierola ha estat la població escollida per acollir un nou complex nuclear. Es tractarà d’una planta amb una potència bruta d’1 MWe, amb un reactor d’aigua pressuritzada (PWR). S’estima que les obres comencin a finals de l’any 2023 i que siguin una realitat l’estiu del 2027.
.
La ubicació d’aquesta nova instal·lació serà a la part superior del dipòsit controlat de Can Mata. Com és sabut, una central nuclear cal que estigui al costat del mar o d’un riu cabalós. Després de diversos estudis tècnics i gràcies a una obra d’enginyeria sense precedents, s’aplicarà un sistema pioner de captació i bombeig que aprofitarà l’aigua subterrània de la riera de Pierola.
.
Pel que fa a l’impacte visual tampoc caldrà patir. El projecte, inspirat en la torre Agbar de Barcelona, col·locarà una sèrie de miralls a les grans xemeneies que quedaran completament camuflades donant més visibilitat, encara, a les espectaculars vistes de Montserrat. Tampoc es preveu cap efecte secundari ni d’olor, ni de soroll.
.
L’objectiu del govern municipal és deixar de dependre del ingressos extraordinaris de l’abocador. Aquesta notícia es valora molt positivament, ja que el fet de tenir aquesta nova planta de generació d’electricitat deixarà al voltant de 6 milions d’euros a l’any a les arques municipals i generarà electricitat gratuïta a totes les cases i empreses amb seu als Hostalets.
.
Es preveu que l’abocador esgoti la seva vida útil en el transcurs dels pròxims 8 anys i aquest escenari permetrà no haver de patir cap sotrac econòmic, ans al contrari, les compensacions es doblaran. A més, l’empresa concessionària ja ha manifestat que comptarà amb personal i autònoms de la zona per a la construcció de les instal·lacions i que es farà formació gratuïta al municipi per ocupar places de feina qualificada.
.
S’havien temptejat diverses opcions i alternatives de macro instal·lacions; com la construcció d’una presó, una central hidroelèctrica amb una presa a la mateixa riera de Pierola o una mina d’extracció de coure. Finalment, aquestes opcions s’han desestimat i s’acabarà  apostant per l’energia nuclear.
.
Evidentment, aquesta notícia és una innocentada.
Comparteix