“Così fan Tutte”, nova transmissió d’òpera en directe

803

Nova sessió d’òpera als Hostalets de Pierola de la mà de l’Associació per la Cultura dels Hostalets de Pierola. Dilluns vinent, 17 d’octubre, l’entitat oferirà la representació en directe de l’obra de Wolfgang Amadeus Mozart, Così fan tutte.

El dilluns, 17 d’octubre a les 19.30h a l’auditori de Cal Figueres, l’Associació per la Cultural dels Hostalets de Pierola presenta la retransmissió en directe, des del Royal Opera House de Londres, de l’òpera Così fan tutte de Wolfang Amadeus Mozart.

*Così fan tutte ossia La scuola degli amanti (Així fan totes o L’escola dels amants), és una òpera bufa en dos actes, composta per Wolfgang Amadeus Mozart sobre un llibret escrit per Lorenzo Da Ponte. L’estrena va tenir lloc en el Burgtheater de Viena, el 26 de gener de 1790.

Va ser composta per suggeriment de l’emperador Josep II d’Habsburg. Originàriament, l’havia d’haver compost el col·lega de Mozart, Antonio Salieri, qui va preparar la música del primer acte, per a posteriorment rebutjar-la.

El tema de l’òpera és l’intercanvi de parelles, molt popular en el segle XIII. Anteriorment aquest tema ja s’havia tractat amb abundància, per exemple al Decameró de Boccaccio, o a Cymbeline de Shakespeare

La traducció literal del títol és «Així fan totes» o «Totes fan el mateix». Aquestes paraules són cantades pels tres homes quan parlen del voluble amor femení, en el segon acte, quadre III, just abans del finale. Alguns han vist en el títol i l’argument de l’òpera una certa misogínia per part de Mozart i Da Ponte.

Musicalment parlant, els crítics destaquen la simetria de Così: dos actes, tres homes i tres dones, dues parelles, dos personatges addicionals (Don Alfonso i Despina), pràcticament el mateix nombre d’àries per a tots els solistes. Per a altres crítics, la simetria era un valor propi de l’òpera italiana del segle XVIII i, per tant, poc destacable (R. Alier). Tots coincideixen a destacar l’abundància de parts dedicades als conjunts: a banda dels finals, Mozart hi va compondre sis duos, cinc trios, un quartet, dos quintets i tres sextets.

* Informació extreta de viquedia.org

 

Comparteix