Memòries d’una transició

932
El diumenge 19 de març es va presentar el documental impulsat des de la regidoria de Cultura i produït per l’hostaletenca Marta Valls Ribas amb la intervenció de 13 testimonis del poble que comparteixen l’experiència en diferents etapes del segle XX. Disponible el documental a continuació.
.
«Els Hostalets de Pierola, memòries d’una transició» és un documental que recupera la memòria oral de tretze persones del poble que van participar en algun dels moviments socials, culturals o polítics que hi va haver als Hostalets durant la Transició espanyola. És un projecte que pretén conservar -en aquest cas, en format audiovisual- els testimonis directes que van patir el franquisme i van participar en la construcció de la democràcia des dels Hostalets.
.
En el documental, els entrevistats expliquen com vivien en època del franquisme, el control de les activitats socials que tenia l’Església i la duresa econòmica que els va tocar viure. També recorden les entitats de les quals van formar part i que van ajudar a construir un teixit social democràtic al poble, com són el Club de Joves, la Comissió de Reis, la Comissió de Veïns (més tard, Associació de Veïns), el grup de Teatre Talia 78, la Junta del Casal Català, la Cooperativa de productors o algun partit polític, entre altres moviments.
.
La democràcia va construir-se gràcies a la participació desinteressada i altruista de molts veïns. Donar-los veu a través d’aquest documental és una manera de fer un homenatge a tota una generació.
.
Aquesta iniciativa sorgeix des de l’Arxiu Municipal de la mà de la seva titular, Montse Gascón, i la producció del documental -a càrrec de la periodista Marta Valls Ribas-, ha comptat amb diferents persones vinculades al municipi.
.
Documentació relacionada:

 

Comparteix