Els Hostalets de Pierola posa en funcionament la seva xarxa de calor amb estella forestal

2100

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha posat en funcionament, aquest novembre, una caldera de biomassa forestal amb una xarxa de calor que alimenta els edificis de la Llar d’infants i de l’Escola Renaixença. L’objectiu del municipi és el compliment del Pacte d’Alcaldes i el compromís del 20/20/20, que té en compte la gestió dels boscos propers al municipi, la prevenció d’incendis forestals i la creació de llocs de treball en l’àmbit local.

Aquest mes de novembre, s’ha posat en funcionament la caldera de biomassa que alimenta dos edificis municipals d’ensenyament: La Llar d’infants i l’Escola Renaixença. S’ha construït un edifici que allotja la caldera i la sitja per abocar-hi l’estella així com una rampa per tal de poder abocar l’estella forestal amb un camió bolquet o bé un tractor.

Els dos centres s’estalviaran gastar 29.000 litres de gasoil anual, uns 301.600 kWh equivalents a 108 Tones de CO2 anuals. A més a més, econòmicament això representarà un estalvi anual d’uns 17.000 euros de la despesa ordinària de l’Ajuntament.

localització_caldera_biomassaLa caldera instal·lada és una Herz Firematic de 300 kW i els edificis s’han unit amb un tub aïllat i enterrat per evitar fuites de calor dels circuits de calefacció. El recinte on està ubicada s’ha realitzat amb formigó i una rampa d’accés per facilitar la descàrrega d’estella forestal des del kilòmetre zero.

El projecte inicial estava valorat en uns 288.401,24 € però hi ha hagut una baixa important i el contracte s’ha formalitzat com a rènting. L’empresa adjudicatària utilitzarà un sistema de telegestió per al control de la caldera i el seu manteniment i permetrà, en qualsevol moment, poder veure el funcionament dels paràmetres de funcionament de la caldera.

També cal destacar que s’han mantingut les calderes existents de gasoil per emergències en el cas que hi hagués incidències en el funcionament de la caldera d’estella.

Aquesta instal·lació és molt important aquests dies, quan es constata que les emissions de gasos d’efecte hivernacle no paren de créixer. La biomassa, a més de més de ser un recurs local, es considera neutre pel que fa al CO2, ja que el que capta l’arbre al créixer és el mateix que allibera una vegada es consumeix.

Comparteix