Com eren les banyes de l’Euprox?

1215

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica compta amb restes fòssils excepcionals que permeten acostar-se als elements més singulars de cada espècie. Per difondre tota aquesta informació als visitants, cerquen mètodes per facilitar-ne la comprensió. A partir de petits fragments s’ha fet una recreació de les banyes de l’Euprox furcatus.

Els Euprox són artiodàctils (mamífers amb peülles i un nombre de dits parell), més concretament del grup dels ruminants (cérvols, vaques, girafes, etc.), uns animals que tenen banyes, ja sigui més o menys desenvolupades. En el cas dels Eurpox furcatus, aquestes banyes eren encara simples i poc desenvolupades, enlloc de les excepcionals cornamentes típiques dels cérvols actuals. A més, tal com indica el nom de l’espècie, aquestes banyes les tenien bifurcades (furcatus = bifurcat en llatí) a prop de la roseta.

Fins ara en els nostres jaciments mai s’ha trobat una banya sencera, només disposem de fragments inconnexes procedents de diferents individus, la qual cosa en dificultava la compressió.

Recentment, el CRIP va proposar la creació d’una reproducció d’aquestes banyes a les paleoartistes del grup ICRA (www.icra-art.cat) especialitzades en fer escultures hiperrealistes de fauna i reconstruccions d’animals extingits. En aquest post s’ha volgut compartir les primeres fotos de les banyes en arribar al CRIP i s’aprofita per tornar a agrair al grup ICRA per aquesta feina tan increïble que han fet!

A més, també hem volgut compartir algunes fotos del procés de creació d’aquesta reproducció tant fantàstica, començant amb la creació de motlles a partir dels fragments de les banyes fòssils que tenim al CRIP, i acabant amb els retocs finals per a fer que aquesta banya s’assembli tant com sigui possible a les d’aquesta espècie fòssil.

Si voleu venir a veure-la en persona i que us expliquem més coses sobre aquest animal, no dubteu a acostar-vos al CRIP!

Recordeu que està obert cada cap de setmana i festius, dissabte de 10 a 14h i 17 a 19h i diumenges de 10 a 14h. Per a més detalls podeu consultar el web del CRIP.

 

Comparteix