Recerques dedicades a Francesc Valls-Junyent

894

La recent publicació Miscellanea Aqualatensia núm. 19 conté un recull d’articles amb recerques sobre la comarca de l’Anoia en homenatge a l’hostaletenc Francesc Valls-Junyent. El llibre ha comptat, entre altres, amb la col·laboració de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola i es pot aconseguir a les oficines municipals i a la botiga de l’Arca.

La Miscellanea Aqualatensia va ser creada el segle passat pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI). De fet, la primera edició es va publicar el 1949 –en una conjuntura crítica per al país i per a la cultura catalana- amb el propòsit d’estimular la realització i la divulgació d’estudis, amb un bon nivell de qualitat científica, d’àmbit local i comarcal en els camps de les ciències humanes, socials i naturals.

A partir del 1983 va adquirir una periodicitat bianual, arran del suport que li va donar l’Ajuntament d’Igualada i del fet d’haver quedat vinculada a la publicació del Premi de Recerca Jaume Caresmar que es convoca cada dos anys.

Després de la mort prematura de Francesc Valls-Junyent, traspassat el 30 de novembre de 2017, membre destacat d’aquesta entitat, a més d’impulsor del premi Mercader i el premi Jaume Caresmar, es va proposar a l’Ajuntament d’Igualada i al dels Hostalets de Pierola l’edició d’una Miscellanea Aqualatensia commemorativa i d’homenatge.

En aquesta ocasió han col·laborat en la seva edició tant el CECI com els ajuntaments d’Igualada i dels Hostalets de Pierola. L’edició ha anat a càrrec de PAM (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

Els articles publicats en aquesta 19a edició són els següents:

  • Miquel Gutiérrez-Poch: «Navegant en onades de ceps: viticultura als vessants penedesencs de l’Anoia: el cas de la família Millaret (1630-1913)».
  • Pere Pascual: «Josep Salat i Mora (Cervera, 1762‒Igualada, 1832). Una vida dedicada a l’estudi de la història monetària de Catalunya».
  • Josep Colomé-Ferrer: «Expansió, crisi i transformació de la viticultura catalana. Les comarques del Penedès i l’Anoia (1814- 1914)».
  • Yolanda Blasco Martel: «Diners fan diners: els financers de l’Anoia».
  • Martín Rodrigo y Alharilla: «Uns americanos de l’Anoia: els germans Sendra Dalmases i els germans Marquès i Bolet».
  • Jordi Planas: «El sindicalisme rabassaire a la comarca d’Igualada».
  • Raimon Soler-Becerro: «Les eleccions a l’Anoia durant la Segona República, 1931-1936».
  • Miquel Térmens Graells: «Bibliografia de Francesc Valls-Junyent».

Des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola s’ha celebrat aquesta publicació, una més de les moltes que l’Ajuntament dels Hostalets ha impulsat des de fa anys. El llibre es pot adquirir a l’Ajuntament, a la botiga local de l’Arca i a la llibreria Dalmau de Piera.

Comparteix