Per entendre el món àrab

481

L’hostaletenca Marta Valls Ribas va oferir un seguit de referències vinculades al món àrab per conèixer i entendre una cultura que viu la contradicció de ser llunyana i present entre nosaltres. El cicle va tenir lloc del 27 de gener al 12 de febrer amb 3 sessions més conceptuals i una última amb música en directe.

Gràcies al seu coneixement i a la seva experiència a Turquia i a Jordània, la periodista hostaletenca Marta Valls Ribas, formada amb un postgrau en món àrab i islàmic per la Universitat de Barcelona, va oferir una sèrie de sessions amb l’objectiu de donar contingut per entendre el món àrab. Les xerrades es van programar a l’auditori Cal Figueres amb entrada gratuïta sota la coordinació de la regidoria de Cultura.

Podeu veure’n algunes fotografies prement aquí.

Programa sessions 2023

27 de gener. El món àrab i l’islam: trobades i diferències
Sessió destinada a aclarir conceptes que sovint generen confusions, com entendre les diferències entre els termes àrab, musulmà o moro. La sessió també vol aprofundir en el significat d’altres termes molt presents en els mitjans i les notícies d’actualitat, com gihad, xaria, sunnisme i xiisme. Reflexionar, així, entre què uneix i què separa el món àrab i l’islam. El món àrab està format per societats complexes, on conviuen  confessions, cultures, llengües i religions. D’altra banda, l’islam és una religió monoteista que practiquen fidels d’arreu del món.

3 de febrer. El Golf: petroli i desigualtat
El Golf d’Aràbia és una zona d’una gran importància estratègica mundial i té una repercussió mediàtica rellevant a causa dels grans jaciments de gas i de petroli. I malgrat això, què en sabem de les societats del Golf? La segona xerrada pretén acostar la realitat dels diferents països que el conformen, tenint en compte el pes dels hidrocarburs, els equilibris de poder regionals i la desigualtat social com a punts indispensables per entendre els països amb les majors reserves d’hidrocarburs del món.

10 de febrer. Síria: la guerra inacabable
Són pocs els que ignoren la cruesa del conflicte sirià, però encara en són menys els qui entenen què hi passa realment. La complexitat de la guerra a Síria és proporcional a la devastació que continua provocant.  Aquest cicle per apropar-nos al món àrab s’acaba en un intent d’explicar les causes, el desenvolupament i els interessos que hi ha darrere del conflicte sirià, tenint en compte la diversitat ètnica i sectària de la societat siriana i, sobretot, els interessos de les potències regionals i globals al territori, des d’Iran a Aràbia Saudí, passant per Qatar i Turquia, i acabant amb Rússia, la Xina i els Estats Units. Tots col·laboren en aquesta guerra inacabable.

12 de febrer. Concert de música amb el grup Moulay Sherif
Última sessió per acostar-nos a la part creativa i cultural amb l’actuació amb els instrumentistes Moulay Sherif (llaüt àrab, guembrí, veu i percussió), Aziz Khodari (veu i percussió) i Abdelhak Rehhal (violi i percussió).

Comparteix