L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha contractat al laboratori del centre de medi ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per portar a terme el mostreig de Compostos Orgànics Volàtils (COV’s) mitjançant captació activa amb la finalitat d’aportar dades sobre l’impacte de les olors de l’abocador i l’Ecoparc 4.
La implantació de captadors actius poden ser activats pel propi receptor en cas d’una incidència per olors o activats en remot. Quan la concentració de COV’s supera un llindar prefixat ens permet obtenir una informació més concreta sobre la composició química dels episodis que afecten al veïnat. De la mateixa manera, es pot determinar l’origen d’aquesta incidència comparant-la amb els focus emissors de la planta de tractament de residus.
El que ha fet primer el laboratori és una caracterització de les fonts emissores de l’Ecoparc per poder correlacionar la presència de COV’s en la mostra. També es faran servir les dades per poder fer estudis futurs de dispersió.
Durant les pròximes setmanes, el mateix departament de la UPC començarà a treballar amb la caracterització de les fonts emissores del Dipòsit Controlat de Can Mata i, en aquest cas, serà l’empresa explotadora que es farà càrrec dels costos dels treballs. Aquesta darrera acció és una demanda inclosa en les prescripcions tècniques fixades per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola a l’autorització ambiental de l’ampliació actual de l’abocador.
El que es busca amb la caracterització de les fonts emissores és poder detectar quina de les dues instal·lacions emet olors en un determinat episodi de temps i així poder-les tractar amb una major precisió i minimitzar-ne la seva afectació a l’entorn.
Precisament i en relació a aquesta acció, el passat dimarts 10 de desembre es va emetre el documental És a l’aire del programa ‘Sense ficció’ de TV3. El mateix equip de la UPC que actualment treballa a l’entorn de l’abocador i l’Ecoparc 4 és el que va fer tasques similars a les poblacions veïnes de la petroquímica del Camp de Tarragona.
El següent pas de la UPC serà la creació d’un procés d’un estudi de modelització que analitzarà en profunditat el comportament de les olors segons els diferents fenòmens meteorològics com vent, pressió atmosfèrica, temperatura, etc.