Es presenta l’aplicació NasApp

2119

Aquest dijous s’ha presentat la nova aplicació de control i seguiment dels episodis de mala olor que registrarà les incidències dels municipis de la zona. Aquesta eina fa un pas més després que, fins ara, s’hagi fet un registre a l’App municipal amb 1.370 incidències en els dos últims anys.

En resposta al compromís adoptat a la Comissió de seguiment i control de l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc 4, aquest dijous 14 de juliol, s’ha fet la presentació de la plataforma digital NasApp que registra les incidències per mala olor dels 5 municipis a l’entorn de les instal·lacions de Can Mata: Els Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa, Collbató i Esparreguera.

Es tracta d’una nova eina de comunicació directa per informar de les incidències relacionades amb les pudors provinents de l’abocador i l’Ecoparc-4. L’objectiu és unificar totes les notificacions en un sol canal de comunicació, prendre mesures correctores per minimitzar els episodis de mala olor i, en última instància, comptar amb registres que permetin imposar sancions econòmiques. Queda enrere l’apartat de foto-incidència de l’App municipal que en els últims dos anys ha estat el principal canal de notificació amb un total de 1.370 incidències.

En aquest sentit, NasApp és una plataforma digital de participació ciutadana desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat i que preveu millorar i ampliar les dades. L’aplicació està disponible tant en Android com IOS, és de lliure descàrrega i permet notificar i registrar qualsevol tipus de molèstia odorífera.

Amb la gestió de les dades, s’obté un indicador fiable de la magnitud de l’afectació real dels ciutadans per episodis de males olors. Aquestes dades són utilitzades com a guia en mesures de prevenció de la contaminació odorífera i, posteriorment, per a la verificació de l’efectivitat de les accions correctives que s’emprenen.

La participació ciutadana és un indicador dinàmic que es va actualitzant en temps real, de manera que és possible detectar a temps l’inici d’una incidència rellevant d’olors. Per mitjà de NasApp, és possible, a més, mantenir un seguiment continu de la situació dels episodis d’olor. Les alertes veïnals són tractades com alertes pel sistema i es contrasten totes i cadascuna. Juntament amb altres dades agregades i tractades per mitjà d’intel·ligència artificial i Machine Learning, s’infereixen els resultats definitius.

Totes les dades configuren un banc de dades històric que, a mida que creix, permet precisar cada cop amb més cura els episodis d’olor i l’origen i la dinàmica dels mateixos, aportant resultats a tots els nivells de gestió adreçades al benestar de la ciutadania.

L’aplicació geolocalitza el punt en què es troba la persona i informa del moment en què es registra la mala olor, de manera que la coincidència en una mateixa zona i moment d’un determinat nombre de registres, posa de manifest un episodi de contaminació odorífera.

Així es converteix informació subjectiva en objectiva, mitjançant intel·ligència artificial, la modelització de l’orografia i els corrents de vent per monitoritzar i caracteritzar els episodis d’olors i determinar-ne l’origen amb algoritmes de backtracking.

NasApp Play Store (Android)
NasApp App Store (IOS)

Més informació:
https://nasapp.org

Comparteix