Pau Universal: un projecte per la memòria i la cultura del territori

1497

L’Associació per la Cultura dels Hostalets de Pierola lliura l’obra de l’escultor italià Guido Dettoni al municipi. Properament serà instal·lada al Parc de Cal Ponsa.

El passat dissabte al vespre, i en un acte ple d’emoció, el poble dels Hostalets de Pierola va rebre l’obra ‘Pau Universal’ de la ma dels promotors, l’Associació per la Cultura dels Hostalets de Pierola (APC Hostalets), i el seu autor, Guido Dettoni.

L’acte va ser dirigit per la cantant i jove hostaletenca Abril Montmany, que va anar donant pas a les diferents intervencions. Va obrir el torn d’oradors en Jordi Juan Samsó, president de l’APC Hostalets, que va explicar les motivacions de l’entitat per desenvolupar aquest projecte i va remarcar la  voluntat d’immortalitzar la gran troballa del Pieralopithecus Catalaunicus (Pau), amb una escultura per a tothom. Aquest projecte inclou una càpsula de la memòria que representarà un fòssil del futur i simbolitzarà l’enllaç entre el passat (el Pau), el present (nosaltres), i el futur (allò que resta per descobrir).

En Jordi Juan va posar en valor que el finançament de l’obra havia estat totalment a partir d’aportacions ciutadanes, de col·lectius i empreses que de manera voluntària han volgut participar del projecte.

Acte seguit es va visualitzar un audiovisual que recollia el viatge físic i mental que havia efectuat l’escultor Guido Dettoni fins arribar al punt de concebre la idea que finalment s’exposarà al Parc de Cal Ponsa.

A continuació, Abril Montmany va donar pas a l’autor, Guido Dettoni que va explicar els elements més característics de la seva obra, tot remarcant la importància que es tractava d’una escultura pel gaudi de tothom. Va posar un especial èmfasi en explicar que ‘Pau Universal’ no és una simple escultura per observar. Es tracta d’una instal·lació que estimula, a més del tacte i la vista, l’olfacte, l’oïda i també el gust i que convida a entrar per viure una experiència sensorial i holística.

Finalment, va intervenir l’alcalde, Daniel Vendrell, que va agrair a l’APC Hostalets i a Guido Dettoni el treball i l’esforç fet fins arribar a fer realitat el projecte ‘Pau Universal’. Va centrar el seu discurs en recordar el valor científic i el reconeixement internacional de la importància del descobriment fet als Hostalets de Pierola l’any 2002 i no va voler oblidar-se de les paleontòlogues i paleontòlegs que treballen dia a dia ‘descobrint secrets amagats sota terra de fa més de 12 milions d’anys’.

En acabar l’acte el gairebé centenar d’assistents va poder tocar i experimentar directament amb les rèpliques de l’obra exposada i comentar amb l’autor, Guido Dettoni, així com amb els membres de l’APC Hostalets de Pierola les singularitats de l’escultura.

Pots veure tot l’acte aquí:

Comparteix