La tecnologia 3D reprodueix la cara de Pau, l’homínid de fa 12 milions d’anys trobat als Hostalets de Pierola

660

Un equip internacional de l’American Museum of Natural History (AMNH) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha elaborat un model virtual 3D de la cara de l’homínid del Miocè Pierolapithecus catalaunicus, batejat com a ‘Pau’ i que va ser descobert als Hostalets de Pierola.

Mitjançant tomografia computada s’ha corregit la deformació deguda al procés de fossilització. La recerca, publicada a Proceedings of the National Academy of Sciences, dona suport a la hipòtesi que Pierolapithecus és un homínid basal, de forma i mida semblant al darrer ancestre comú dels humans i els grans antropomorfs.

El 4 de desembre de 2002 van aparèixer les primeres restes d’un primat fòssil a l’Abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola (Anoia), arran d’unes obres relacionades amb l’ampliació de l’abocador. En dies i campanyes posteriors d’excavació es van recuperar fins a 83 restes d’un individu adult que, després de mesos d’estudi, va acabar permetent descriure un nou gènere i espècie: Pierolapithecus catalaunicus. La recerca va ser publicada l’any 2004 a la revista Science i va tenir una gran repercussió internacional. L’exemplar es va batejar amb el nom popular de ‘Pau’.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa completa de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont al següent enllaç:

Nota de premsa

D’esquerra a dreta: crani de Pierolapithecus catalaunicus tal com es va recuperar del jaciment (D. M. Alba / © ICP), després del procés de preparació (reproduït de Moyà-Solà et al., 2004 Science) i el model virtual 3D generat a partir de les imatges de tomografia computada (reproduït de Pugh et al., 2023 PNAS).

Comparteix