L’aplec commemora els 75 anys

330

Aquest diumenge 19 de maig s’ha celebrat l’aplec de Pierola en la 75a edició des de que se’n va recuperar la tradició. La trobada, a la plaça del Roure, ha comptat amb esmorzar, missa amb el pa beneït, subhasta de garlandes, teatralització, una petita exposició, vermut amb música en directe i paella popular.

Fa tres quarts de segle que es va recuperar la tradició de celebrar l’aplec de Pierola on cada any la plaça del Roure, a escassos metres de la riera de Pierola, és punt de trobada de veïns i veïnes. Com ja ve ser habitual, alguns joves ja van passar-hi la nit en acampada. Els actes oficials han començat amb la caminada amb prop d’una trentena de persones, des de la plaça de Cal Figueres a les 9.00 del matí organitzada per l’Associació de Dones dels Hostalets de Pierola.

A les 10.00, ja a la plaça del Roure de Pierola, s’ha servit esmorzar organitzat per l’Agrupació de Balls Populars a base de pernil i embotits. A les 11.00, Missa oficiada pel rector Mn. Carles Muñiz, amb la benedicció i repartiment dels panets que la tradició diu que si es conserva tot l’any no es passarà gana. Enguany també s’ha lliurat una postal per desitjar una bona Pasqua A continuació conversa i exposició amb motiu dels 75 anys de l’aplec i concert vermut amb el duo ‘Adri & Maria’ amb subhasta de garlandes a la mitja part que, un any més, s’ha endut el Sr. Almirall gràcies el donatiu 30€+60€ que s’ha lliurat directament a Càritas.

El dinar amb una gran paellla popular i la sobretaula han posat el punt final en una edició on, després d’una setmana d’inestabilitat, el temps ha respectat tota la jornada.

Història de l’aplec

El 19 de maig de 2024 es commemora tres-quarts de segle des de que es va recuperar el tradicional aplec de Pierola. El 1949, el llavors mossèn de la parròquia, Ramon Saperes, va reactivar la festa originada el s. XVII, després que se suspengués el 1936 amb motiu de la guerra civil.

Segons l’historiador de principis del s. XX, Mn. Mas, la primera documentació trobada sobre la festa fa referència al 1635. Els primers anys, les celebracions consistien en una processó de Pierola fins a l’ermita de Sant Cristòfol (actualment Serra Alta). Amb el temps la festa es va concentrar a l’església de Sant Pere de Pierola. Però degut al mal estat d’aquesta edificació, el 1980 la celebració passa a fer-se a la zona de Can Pons, just a l’esplanada de la plaça del Roure, en honor a l’arbre majestuós, ja desaparegut, que presidida l’indret.

A l’aplec, tradicionalment, si celebren moltes activitats: sardanes, jocs de cucanya, sardinades, balls, acampades, arrossades i altres propostes de caràcter cultural i folklòric. Amb la voluntat d’adaptar-la als temps actuals les activitats varien, però cal remarcar que n’hi ha una que, des del seus inicis, se segueix fent: la missa amb el repartiment del pa beneït. Diu la llegenda local que qui compta amb aquest pa rodó de mida petita garanteix no passar gana en tot l’any.

Els mes grans recorden, entre altres coses, una munió de gent que passava la nit prèvia acampant, el ‘Quel’, un botiguer local que muntava una parada d’embotits i moltes colles de veïns celebrant la festivitat. Actualment, l’aplec compta amb una bona participació de veïns i veïnes que gaudeixen de les activitats que s’hi programen i que, com marca la tradició, comparteixen aquesta trobada popular on també recullen el pa beneït de Pierola.

Amb els 75 anys de la recuperació de l’aplec de Pierola, els Hostalets consolida una de les propostes amb més tradició del municipi i el converteix en un dels actes d’interès immaterial més estimat del terme.

Aplec de Pierola 1635-1936, 1949-2024

Documentació relacionada:
Fotos de l’aplec 19 juny 2024

Comparteix