S’inaugura una planta de biometà al dipòsit controlat dels Hostalets de Pierola

791

Aquest divendres s’ha inaugurat a Hostalets de Pierola, a la zona del Dipòsit Controlat de Can Mata, la Planta de Biometà més gran de l’Estat espanyol, que transformarà el biogàs procedent de la degradació dels residus en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde del municipi, Gerard Parcerisas, que ha acompanyat el Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, a més d’Isaac Peraire, director general de l’Agència de Residus de Catalunya; o Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat, entre moltes altres personalitatd i autoritats del territori i el món empresarial.

“Ens sentim molt contents que Els Hostalets de Pierola se situï al centre del taulell en l’avantguarda i la innovació, és una avenç molt important pel municipi i el territori. Es tracta d’una instal·lació pionera a tot l’estat i suposa una aposta estratègica per a la nostra localitat, com a motor de l’economia circular, la transició energètica i la regeneració. La Wagabox és un complement, una tecnologia que millora l’eficiència i el respecte mediambiental vers aquest Dipòsit Controlat. Hem de percebre en l’entorn més proper una millora en la qualitat odorífera i una reducció de les emissions” ha explicat durant la seva intervenció l’alcalde del Hostalets de Pierola.

El Conseller de Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que Aquesta planta que inaugurem avui és pionera a Catalunya. És l’única planta que existeix en tot l’Estat que permet la producció de biometà a partir del biogàs generat per la descomposició aeròbica. És una iniciativa amb la qual donem resposta a diferents grans reptes que el país afronta: la transició energètica, l’avanç cap a una economia circular, l’agenda rural per a afavorir l’activitat en el sector primari i la reducció d’emissions”.  

La nova planta

La iniciativa està impulsada per PreZero España, una de les principals companyies del sector mediambiental especialitzada en la prestació de serveis urbans i el desenvolupament de solucions d’economia circular, i Waga Energy, líder en la producció de biometà a partir del biogàs de dipòsit controlat. Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, injectarà el biometà a través de la seva xarxa gràcies a una canalització de 6 quilòmetres realitzada en el marc del projecte.

La instal·lació és la primera a Espanya capaç de produir 70 GWh de biometà a l’any a partir de la recuperació del gas emès pels residus sòlids, l’equivalent al consum energètic de 14.000 llars o el combustible de 200 autobusos. Tot això amb una forta contribució a la descarbonització del planeta evitant l’emissió de 17.000 tones de CO₂ a l’any en substituir el consum de gas natural fòssil per aquesta energia renovable. El biometà produït per aquesta unitat té la certificació ‘ISCC EU’, que garanteix que compleix amb els criteris de sostenibilitat i de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle definits per la Directiva Europea d’Energies Renovables.

La construcció i el manteniment de la unitat es financen mitjançant la venda de biometà a un operador privat a través d’un acord de compra d’energia a llarg termini. Aquest és el primer projecte d’injecció a gran escala de biometà procedent de gas de dipòsit controlat finançat mitjançant aquest model a Europa. La planta, disruptiva en el sector de les energies renovables, ha obtingut una subvenció de 2,4 milions d’euros procedents de la Unió Europea a través dels fons del programa Innovation Fund Small Scale, destinat al desenvolupament de tecnologies innovadores per a reduir la petjada de carboni.

Dipòsit Controlat de Can Mata

El dipòsit controlat de Can Mata és un dels més grans d’Espanya, amb una superfície de 78 hectàrees, l’equivalent a més de 70 camps de futbol. Aquesta instal·lació, on es tracten els residus urbans i industrials de Barcelona i la seva àrea d’influència, està operada des de fa més de 30 anys per PreZero España. En aquestes tres dècades s’han gestionat més de 22 milions de tones de residus. Les deixalles emmagatzemades en Can Mata produeixen gairebé 40 milions de metres cúbics de biogàs a l’any, dels quals fins ara només es reutilitzava el 50%, per a produir energia tèrmica per a la pròpia instal·lació i energia elèctrica i tèrmica per a la fabricació de materials de construcció. Gràcies a aquesta nova tecnologia el dipòsit controlat aconseguirà valorar el 100% del biogàs.

Notícies relacionades:

Agència Catalana de Notícies

Regió 7

Veu de l’Anoia

Departament Acció Climàtica Generalitat de Catalunya

Nació Digital

SER Catalunya

EFE

La Vanguardia

El Periódico

Comparteix