El Trencanous torna als Hostalets de Pierola

1467

Els Hostalets de Pierola  acomiada la temporada d’òpera i dansa amb la retransmissió en directe, des del Royal Opera House de Londres, del Trencanous.

Si l’any 2015 la temporada d’òpera i dansa organitzada per l’Associació per la Cultura als Hostalets de Pierola va començar amb el Trencanous de Tchaikowsky, l’any 2016 finalitza amb la retransmissió en directe d’una nova versió d’aquesta peça.

El ballet explica un conte de Nadal. La revetlla de Nadal, una nena anomenada Clara (en algunes versions és Maria, i Clara el nom de la seva nina) prepara el Nadal amb el seu germà, els pares i la resta de la família. Un padrí arriba i comença a repartir joguines i regals entre els presents, fins a acabar amb tres nines precioses, que ballen un solo cadascuna. La Clara se les mira embadalida, però cap és per a ella i, a sobre, és l’única que al final es queda sense res. Finalment, el padrí li diu que només té un trencanous de fusta amb forma de soldadet, però que no gosa donar-li perquè altres nens i nenes ja l’han rebutjat. Ella l’accepta i de fet li agrada molt, està tan contenta de tenir una joguina que no para d’imaginar jocs amb ella i li sembla un regal meravellós.

En altres paraules, tot va començar una nit freda d’hivern quan la família Siberhaus obria els regals de nadal. A la Clara, la filla petita i protagonista d’aquesta història, li va encantar un trencanous, però els seus germans se’n reien. “És una joguina lletja i vella”, deien. I li van trencar. per sort, la Clara tenia un oncle d’aquells manetes, que li va deixar com nou. Aquella nit, la Clara va dormir ben agafada al trencanous i va tenir un somni. A partir d’aquí comença una gran aventura.

Volant entre el món de les fades arriben al Regne dels Caramels, on els rep la reina fada de Sucre, el seu rei o cavaller i moltes llaminadures, que ballen successivament per a presentar-se i festejar-los. Una nova escena mostra la Clara adormida sota l’arbre amb la seva joguina a la mà, tot havia estat un somni. Almenys la seva joguina està arreglada. A l’escena final la Clara visita el padrí a la seva botiga de joguines, per agrair-li que l’hagi reparada, i coneix el fill del seu misteriós padrí… que és idèntic a la forma humana del soldadet del somni. Hi ha coreografies diferents que acaben la història quan la Clara desperta o amb la parella marxant en trineu, sense que ella desperti. La història completa, com passa amb el conte, té moltes versions, a les quals hi apareixen o no diversos personatges, danses i músiques.

Més info sobre el Trencanous aquí.

 

Comparteix