La importància de menjar bé

810

En aquest article, que ens fa arribar el CAP de Piera, es posa en valor l’alimentació sana dirigida, especialment, als més petits de casa i ens dona idees per fer-ho més fàcil. La importància de crear hàbits saludables en edat infantil és clau per evitar malalties i trastorns psicològics que poden iniciar-se en una etapa pediàtrica i acompanyar-nos fins que som adults.

Hem desaprès a menjar bé. De fet ens hem acostumat a menjar tan malament que quan ingerim saludablement en diem «fer dieta». El temps que dediquem a treballar, la dificultat de conciliar horaris o la pobresa energètica són alguns factors que ens han fet creure que no tenim espai per cuinar i hem caigut a la ‘trampa’ dels menjars precuinats.

Si és cert que la indústria alimentària ens facilita els àpats i el temps de preparació mitjançant els aliments processats, generalment va en detriment de la qualitat del producte i del valor nutricional que ens aporta. Aliments manipulats i cuinats amb sucres, sal, greixos i conservats afegits que disminueixen la qualitat dels nutrients que, a més, són poc sostenibles pel medi ambient.

Aquesta facilitat fa que s’hagi deixat de consumir bona part de producte fresc i d’origen directe de la terra i, per tant, es tradueix amb un increment de la obesitat infantil que, lluny d’adquirir hàbits de vida saludable, arriben a l’edat adulta amb patologies associades com poden ser la hipertensió, la diabetis, malalties autoimmunes o dolors articulars.

Per contextualitzar la situació actual hem extret algunes dades a tenir en compte en l’àmbit de nens i nenes atesos al CAP de Piera. El 4,6% de pacients entre 0 i 15 anys estan diagnosticats de sobrepès i un 7,51% d’obesitat.

Cal doncs incidir en els més petits i, a continuació, passem a detallar alguns consells per millorar l’alimentació:

El primer que hem de fer és eliminar de la dieta habitual totes aquelles begudes que no siguin aigua i deixar els refrescos, sucs de fruita, begudes energètiques per ocasions especials i no tenir-ne a casa per evitar-ne el consum.

Pel que fa al menjar cal incloure més fruita i verdura. En el primer cas, la ingesta de fruita quan esmorzem, a mig matí o a mitja tarda ens ajudarà a no picar entre hores i evitar productes d’alt valor calòric i poc nutritius com galetes, barretes, brioxeria o snaks. En segon lloc, a cada plat principal en el dinar i el sopar cal incloure-hi vegetals. Haurien de representar la meitat del plat que menjarem, mentre que l’altra serà la suma d’hidrats i proteïnes. Les verdures i hortalisses poden ser crues (enciam, tomàquet, cogombre, pastanaga, espinacs, pebrot, etc.) o cuites (mongeta verda, bròquil, carbassó, bledes, espàrrecs verds, carbassa, etc.)

Totes les verdures i fruites es poden congelar, la qual cosa ens permet disposar-ne en qualsevol moment. Per tant el «No tinc temps!» no és una excusa.

Pel que fa a la presentació ens les podem menjar cuinades en crema de verdures, saltejades a la paella, fetes al forn o al microones, les podem barrejar amb arròs, llegums, en un remenant d’ou o amb el sofregit per la carn o la pasta.

D’altra banda hem de tenir en compte que és important cuinar i amanir amb oli d’oliva i que els fregits i arrebossats han de ser opcions molt esporàdiques.

Només cal fer un canvi de xip i pensar en menjar més vegetals!

CAP Piera.

Comparteix