Alimentació durant les festes de Nadal

161

El CAP de Piera ens fa arribar aquest article amb un recull de consells i recomanacions per viure l’alimentació d’una forma agradable i saludable. Una sèrie de propòsits que ens ajudaran a gaudir del Nadal amb unes bones digestions que ens faran sentir més bé pel que fa a l’aspecte físic com en el mental.

Les vacances de Nadal són una de les èpoques preferides de l’any tant per petits com grans. Amb les llumetes, les cançons nadalenques i les trobades i festes familiars també arriba l’època de l’any on més descuidem i canviem la nostra alimentació. El consum d’alcohol, greixos insans i sucres sol augmentar i, si és excessiu, pot provocar que ens sentim pitjor tant físicament com mentalment.

Des de l’Equip d’Atenció Primària de Piera us volem donar 10 consells per tal que gaudiu d’unes festes de Nadal saludables sense sensació de descontrol ni de culpa:

1. La moderació és vital tant a l’hora de comprar, com de cuinar, servir i menjar.
2. Planifica la compra tant d’entrants salats (snacks, patates, galetes salades, etc.) com de postres dolces (torrons, polvorons, neules, etc.) i evita comprar-ne en excés per a evitar tenir-ne el rebost ple una vegada acabades les festes.
3. Els dolços nadalencs són molt bons, però també molt calòrics. Consumeix-los només els dies festius, i la resta de dies torna a la teva alimentació habitual.
4. Un molt bon recurs és preparar entrants lleugers: amanides originals, marisc, pinya amb pernil, hummus amb crudités, etc.
5. A l’hora dels àpats sigues conscient de la teva sensació de sacietat. Intenta que les quantitats siguin similars a les que menjaries qualsevol dia de l’any.
6. Menja a poc a poc. La sensació de sacietat pot tardar fins a uns 20 minuts a aparèixer i, si menges molt de pressa, et notaràs tip/a un cop ja hagis menjat massa.
7. Limita l’alcohol. L’aigua ha de ser la beguda per excel·lència en tots els àpats, reserva’t la copa de vi o cava per a moments puntuals.
8. No t’oblidis de l’activitat física, recorda que és imprescindible per a mantenir un estil de vida saludable. Les vacances no són una excusa!
9. El consum de fruites com la pinya o la papaia o les infusions de camamilla o de gingebre poden ajudar-te a millorar la sensació de digestió pesada.
10. Una vegada acabades les festes, torna a la rutina habitual sense culpa, sense compensacions i amb la motivació d’un nou inici d’any.

Des del CAP de Piera us desitgem unes molt bones festes de Nadal i un feliç any nou!

Comparteix