Coincidint amb la primavera i l’arribada del bon temps, quan les al·lèrgies són més intenses i generalitzades, el CAP de Piera comparteix un article per conèixer els principals motius que fan que cada cop hi hagi més gent afectada i dona algunes pautes i consells per evitar-ne les conseqüències.
Actualment, 1 de cada 4 persones tenen algun tipus d’al·lèrgia. S’estima que, el 2050, la meitat de la població mundial en presenti algun tipus. Les més freqüents són les respiratòries, sobretot la rinoconjuntivitis, que afecta al 21% de la població, però també pugen els casos de les alimentàries. A més a més, no només ha augmentat la incidència, sinó la complexitat. Cada vegada hi ha més persones amb més tipus d’al·lèrgies.
I perquè es produeix això? En primer lloc, cada vegada tenim una higiene millor i menys exposició a infeccions. Com a conseqüència, el sistema immunitari s’activa menys. En segon lloc, la població és més sedentària i fem més vida a l’interior. Les cases estan menys ventilades i la temperatura és més calenta. Això fa que estem més exposats als àcars de la pols i altres al·lèrgens d’interior.
En tercer lloc, vivim en un món més contaminat, això produeix un empitjorament de la rinoconjuntivitis i l’asma. La combinació de la contaminació i el pol·len fa que es produeixin les proteïnes de l’estrès, que són molt sensibles a les al·lèrgies. Com a curiositat, cal comentar que els contaminants dels motors dièsel (cotxes, calefaccions, etc.) multiplica per 27 la capacitat al·lèrgènica del pol·len. Per això, encara que a la zones rurals hi ha més pol·len, hi ha més al·lèrgies a les ciutats. I la gran majoria de població viu a les ciutats.
En quart lloc, el canvi climàtic també hi influeix. Amb l’augment de temperatura, les plantes floreixen abans i el temps de pol·linització dura més. A més a més, la sequera i les inundacions fan que es canviï la distribució de les plantes. Per això, apareixen al·lèrgies on abans no n’hi havien.
En cinquè lloc, cada vegada portem una dieta més pobra en omega 3 i rica en omega 6, consumim menys fruites i verdures, que són rics en antioxidants i hi ha deficiència de vitamina D, ja que passem menys estona a la llum solar. A més a més, s’ha vist que si un aliment no s’ingereix però hi ha contacte via tòpica, hi ha mes reacció d’al·lèrgia després quan es pren. Per això, ara s’introdueixen els aliments als 6 mesos, fins i tots els mes al·lèrgens, com ous o cacauets.
El millor tractament és no tenir contacte amb l’al·lergen, tractar els símptomes quan apareixen i la immunoteràpia, encara que no totes les persones amb al·lèrgies en són candidates.
Per acabar, uns consells per a les persones que presenten al·lèrgia al pol·len:
- Ventilar la casa a primera hora i a ultima, quan hi ha menys pol·len
- Treure’s la roba i dutxar-se en arribar a casa
- No estendre la roba a l’exterior per evitar mes exposició de pol·len
- Portar ulleres de sol
- Usar mascaretes FFP2 o FFP3
- Usar filtres antipol·len als aparells d’aire acondicionat i del cotxe
- No escombrar l’exterior per evitar aixecar mes pol·len
- No tenir plantes a casa
- Sortir el menys possible entre les 12.00 i les 17.00 hores
- Estar als interiors quan hi ha més concentració de pol·len, sobretot si hi ha vent.