Dia Mundial del Càncer de Pulmó

42

El 17 de novembre es commemora el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, una jornada destinada a sensibilitzar la població sobre aquest tipus de càncer, que es posiciona com el segon més comú a l’Estat, segons les dades de la SEOM (Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica). A continuació us oferim algunes dades d’interès

Aquest càncer és el més prevalent entre homes i dones, superant fins i tot el càncer de còlon. Tot i que globalment es manté per darrere del càncer de mama en dones, en el conjunt de l’Estat es diagnostiquen uns 20.000 nous casos anualment, amb una distribució de l’80% en homes i del 20% en dones. A Catalunya, segons el Pla Director d’Oncologia, l’any 2023 es van registrar 3.739 nous casos (2.599 en homes i 1.245 en dones). El tabaquisme continua sent la principal causa d’aquest tipus de càncer, tot i que altres factors de risc com l’exposició al fum passiu, antecedents familiars, substàncies tòxiques, també hi contribueixen de manera significativa.

Mesures preventives i de millora
Per prevenir el càncer de pulmó i millorar la qualitat de vida de les persones, és essencial adoptar un conjunt d’estratègies:

  • Deixar de fumar: El tabaquisme és el factor de risc més important per al càncer de pulmó. Fomentar l’abandonament del tabac mitjançant programes de cessació del tabaquisme i el suport als fumadors pot prevenir fins al 90% dels casos de càncer de pulmó.
  • Evitar l’exposició al fum passiu: Reduir l’exposició al fum ambiental, tant en espais tancats com en llocs públics, és fonamental per protegir tant als fumadors com als no fumadors.
  • Protecció laboral: Les persones que treballen en sectors amb exposició a substàncies tòxiques com l’asbestos, el crom o el níquel han de seguir protocols de seguretat adequats i utilitzar equips de protecció personal per evitar el risc de càncer de pulmó derivat d’aquestes exposicions.
  • Contaminació de l’aire: Reduir la contaminació ambiental mitjançant polítiques públiques de qualitat de l’aire, és essencial per disminuir els riscos associats al càncer de pulmó.
  • Programes de cribratge: La implementació de programes de cribratge de càncer de pulmó, especialment en persones amb un alt risc com els fumadors de llarga durada, pot ajudar a detectar la malaltia en etapes primerenques, quan les opcions de tractament són més efectives.
  • Educació i conscienciació pública: La creació de campanyes d’informació i sensibilització sobre els riscos del tabaquisme i els factors ambientals és clau per promoure comportaments preventius i millorar la salut pública.
  • Avenços en tractaments: Continuar amb la investigació i el desenvolupament de tractaments innovadors, com la immunoteràpia, pot millorar la taxa de supervivència dels pacients amb càncer de pulmó.

En els últims anys, els avenços en els tractaments han augmentat considerablement la taxa de supervivència dels pacients. A més, Espanya continua implementant programes pilot de cribratge de càncer de pulmó, amb l’objectiu de consolidar-los de forma definitiva a la xarxa d’hospitals públics.

Contacte
Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó
aeacap@afectadoscancerdepulmon.com
+34 690 108 407
aeacapcatalunya@afectadoscancerdepulmon.com
+34 608 717 552
Facebook:  https://www.facebook.com/aeacap
Twitter : https://twitter.com/aeacap
Instagram:  https://www.instagram.com/aeacap

Per a més informació sobre les activitats i serveis de l’associació, es pot visitar la seva pàgina web oficial: https://afectadoscancerdepulmon.com/

Comparteix