En l’article mensual que compartim amb el Centre d’Atenció Primària de referència, aquest mes de gener parlem del virus del papil·loma per explicar-ne els detalls, les variants i els riscos. Informació i consells de salut, com sempre, per oferir un document de servei públic d’interès per a la ciutadania.
El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus molt freqüent que es caracteritza per infectar la pell i les mucoses tant d’homes com de dones. Hi ha més de 100 tipus de VPH diferents. Alguns tipus infecten la pell de les mans, la cara o les plantes dels peus, mentre que d’altres infecten la pell o les mucoses de la regió anogenital o la cavitat oral. Els tipus de VPH que infecten la regió anogenital i orofaríngia es transmeten mitjançant les relacions sexuals.
Alguns causen berrugues genitals (els condilomes); són els anomenats tipus de baix risc oncogènic. Altres tipus, els d’alt risc oncogènic, poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis, de vagina, d’anus o d’orofaringe.
La infecció pel VPH és la condició necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, però no suficient. Això vol dir que sense una infecció prèvia per VPH no es pot desenvolupar càncer de coll uterí, però haver-ne estat infectada no vol dir que s’hagi de desenvolupar el càncer, ja que el 90% de les infeccions es curen de manera espontània, sense necessitar cap tractament.
Els tipus de VPH que poden causar càncer poden, inicialment, no donar cap símptoma ni provocar cap lesió aparent. Així, per exemple, les lesions inicials causades al coll uterí només es poden detectar mitjançant proves específiques (citologia cervicovaginal). La infecció pel VPH al coll uterí pot arribar a ser greu i, per tant, s’ha de diagnosticar i tractar com més aviat millor per evitar que evolucioni i progressi a un càncer de coll uterí.
Qualsevol persona que hagi mantingut o mantingui relacions sexuals, ja siguin heterosexuals o homosexuals, pot infectar-se pel VPH. El VPH es pot transmetre encara que no hi hagi penetració, només amb el contacte sexual.
El risc d’infectar-se pel VPH augmenta si:
• S’inicien les relacions sexuals a edats primerenques.
• S’han tingut relacions sexuals amb diverses persones.
• S’han tingut relacions sexuals amb persones que han tingut moltes parelles sexuals.
• No s’utilitza el preservatiu durant les relacions sexuals. Els preservatius redueixen de manera substancial la transmissió si s’usen sistemàticament, però no garanteixen una protecció absoluta contra el VPH, atès que no cobreixen tota la superfície genital o anal.
És molt important la vacunació per prevenir el contagi per VPH. Actualment a Catalunya s’administra gratuïtament als nens i nenes de 12 anys a 6è de primària i també està finançada per a altres col·lectius. La vacuna nonavalent protegeix contra la infecció per 9 tipus de VPH, que representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals.
Per a més informació, podeu consultar el web de salut o acudir al vostre Centre d’Atenció Primària (CAP) de referència.
Font: Professionals de l’Equip d’Atenció Primària de Piera – Institut Català de la Salut