Dia Mundial de la Seguretat Alimentària

7

A través de l’article mensual del CAP de Piera i la Comunitat de la Catalunya Central de l’ICS, parlem de la commemoració del Dia Mundial de la Seguretat Alimentària que se celebra cada 7 de juny. L’efemèride ens convida a reflexionar sobre la importància de garantir una alimentació segura amb el focus en les persones per a qui la dieta és part essencial del tractament mèdic. 

Aquest 7 de juny commemorem el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària. Enguany, volem posar el focus en la rellevància que té aquest concepte en situacions on l’alimentació esdevé l’únic tractament possible per a determinades malalties o afectacions.

En el cas d’al·lèrgies alimentàries, per exemple, el cos reacciona davant d’aliments com l’ou, la llet o la fruita seca. Un cas similar és el de la malaltia celíaca, en què el sistema immunitari respon contra el gluten -una proteïna present en cereals com el blat, l’ordi o el sègol- provocant la destrucció de la mucosa intestinal.

En aquests contextos, la seguretat alimentària és essencial: el compliment estricte de la dieta no és una qüestió de preferència, sinó una necessitat mèdica. Una mínima exposició a l’aliment causant, fins i tot en forma de traces, pot desencadenar reaccions greus i, en casos extrems, posar en perill la vida.

Per a les persones afectades, accions quotidianes com menjar fora de casa es converteixen en autèntics exercicis d’investigació: «Aquest arròs pot contenir traces?», «Aquest recipient ha estat en contacte amb algun aliment de risc?», «Podria haver-hi restes de pa o fruita seca al plat?»

La seguretat alimentària no consisteix només a evitar intoxicacions per aliments en mal estat. També implica garantir que cap ingredient potencialment perillós passi desapercebut. Afortunadament, cada vegada hi ha més consciència, més legislació específica i més establiments que entenen la diferència entre una preferència alimentària i una necessitat de salut.

En aquest Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, volem posar en valor la tasca de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, pionera en l’àmbit nacional i internacional en salut pública, que treballa per a un sistema alimentari més segur, inclusiu i accessible per a tothom.

Comparteix