Hidratar-se amb aigua

16

Enmig de l’estiu i amb la calor com a protagonista, el consell de salut que ens fa arribar mensualment el CAP de Piera ens explica la importància d’hidratar-se a partir de l’aigua i alguns exemples per aromatitzar i refrigerar-la com a recurs per garantir una solució més efectiva i saludable.

A l’actual Guia d’alimentació per a població general del Departament de Salut es dona molta importància a la beguda, que hauria de ser de la nostra millor elecció.

Dins de l’apartat “Canvieu a…”, el primer punt va destinat a l’aigua, la qual cosa a vegades sobta a la gent però cal remarcar-la, ja que hi ha persones que beuen altres begudes durant el dia, moltes d’elles poc saludables.

L’aigua, que la prenem com a beguda i també està present en molts aliments, és la millor beguda en qualsevol etapa del cicle vital i en qualsevol estat fisiològic. Ens ajuda a estar ben hidratats, i és interessant beure’n tant durant els àpats com entre àpats.

Les necessitats de les persones adultes sanes es cobreixen segons la sensació de set, però en casos com la infància, la vellesa, certes malalties, la pràctica d’exercici físic o en temperatures ambientals altes, cal prestar-hi especial atenció, oferir-ne i garantir-ne la disponibilitat.

L’aigua de l’aixeta, provinent d’una xarxa de distribució pública, passa els controls corresponents per tal de garantir que sigui apta i saludable per al consum. És més econòmica que l’embotellada, no implica l’ús d’envasos per a la distribució i suposa menys despesa energètica, per tant, té un menor impacte econòmic i mediambiental.

Els sabors poden variar segons les concentracions de minerals i substàncies, però podem minimitzar-ne el gust refrigerant-la o afegint-hi alguns aliments.

Exemples de receptes de begudes amb aigües aromatitzades:

  • Rodanxes de llimona, llima i taronja
  • Rodanxes de taronja, clau i canyella en branca
  • Trossos de préssec i vainilla en branca
  • Rodanxes de llimona i fulles de menta
  • Trossos de meló
  • Trossos de síndria i romaní
  • Trossos de poma àcida i llimona

És important no afegir-hi sucres, netejar bé la fruita i les herbes, deixar reposar els aliments frescos uns 20-30 minuts, no deixar més de 2 hores fora de la nevera i consumir abans de 2 dies.

Que tingueu un bon estiu, ben hidratats!

Laura Balaguer i Alba Creus,
dietistes-nutricionistes de l’Institut Català de la Salut a l’Anoia

Comparteix