Prevenció del suïcidi

201

A través de l’article que mensualment publica el CAP de Piera, aquest mes, coincidint amb el dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi (10 de setembre), ens fan arribar alguns consells i pautes en aquest sentit per identificar possibles casos i recomanacions per afrontar una situació que, moltes vegades encara, es considera tabú.

El suïcidi és un greu problema social que es manifesta individualment afectant tant a la persona que el pateix com al seu entorn més proper.

Per intentar detectar si alguna persona està en risc hi ha petits detalls que ens poden posar en alerta i si s’escau, recórrer a demanar ajuda.
Són els següents:

  • Pèrdua d’interès generalitzat en el dia a dia: estudis, amistats… En coses habituals en les que persona afectada sí mostrava inquietuds.
  • Pèrdua de la gana.
  • Insomni.
  • Canvis sobtats de l’estat d’ànim.
  • Expressions negatives sobre la vida.

Els experts asseguren que tractar i parlar directament amb la persona sobre els seus pensaments, disminueix el risc de cometre l’acte.

És fonamental que davant de qualsevol sospita no jutgem i tinguem una actitud propera i d’escolta activa.

Cal fer un treball com a societat de trencar amb l’estigmatització de la salut mental. Temes com el suïcidi continuen sent tabús i a vegades això fa que les persones que ho pateixen sentin por o vergonya a l’hora d’expressar-se i manifestar com es senten.

Siguem comprensius, curosos i respectuosos amb les persones que tenim al voltant i no estan passant per un bon moment.

Nota: Article de Verónica Cano de la Unitat Atenció a la Ciutadania i de Teresa M. Bujons, referent de Benestar Emocional del CAP Piera. Institut Català de la Salut de la Catalunya Central.

Enllaços relacionats:
Web Salut Mental
Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025
Campanya Generalitat
Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi
Atenció telefònica per a la prevenció del suïcidi
Reportatge supervivents TV3

Comparteix