Consulta per triar el nom

594

En el marc dels actes programats per al Dia Internacional de les Dones, aquesta setmana es proposa votar el nom de la plaça que hi ha entre ronda de Ponent, carrer Prat de la Riba i carrer Anoia (al costat de la Llar d’Infants La Granota). Hi ha sis propostes de dones que han estat rellevants en el món de l’ensenyament. Es pot votar directament a través d’aquest enllaç.

Després del recull de propostes iniciat en el 8M del 2020, aquest any s’ha reactivat la tria per al nom de la plaça situada molt a prop dels centres escolars amb 6 propostes de dones, precisament, vinculades a l’ensenyament. Per participar de la consulta es pot indicar l’opció escollida a recepció de l’Ajuntament o directament a través d’aquest formulari.

Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell, 1859 – Barcelona, 1926)
La seva aportació en el camp de la pedagogia musical adreçada als infants fou precursora del moviment de renovació pedagògica musical que tindria lloc anys a venir. En reconeixement a la seva tasca pedagògica, a Madrid li concediren la creu d’Alfons XII, que Narcisa Freixas refusà al·legant que ja se sentia prou honorada amb l’afecte dels infants. També va rebre altres premis, un dels quals a la Segona Festa de la Música Catalana l’any 1905, i un altre als Jocs Florals de Girona el 1908.

Maria Rúbies i Garrofé (Camarassa, 1932 – Lleida, 1993)
Va ser una dona compromesa amb l’educació i la reconstrucció del seu país. Es va entregar a la renovació pedagògica i organitzativa de l’escola i va portar les seves inquietuds a les institucions que podien promoure un canvi en l’educació. El 1973 fou catedràtica de matemàtiques a l’Escola Universitària de Lleida. Amb Jaume Miret fou un dels puntals en la renovació pedagògica a les comarques de ponent. Considerada una pionera en l’ensenyament de la matemàtica moderna, col·laborà a les escoles d’estiu i fundà el Consell Català d’Ensenyament.

Dolors Anglada i Sarriera (Barcelona, 1892 – Tiana, 1984)
Coneguda popularment com a Lola Anglada, va ser una artista polifacètica. A més d’escriptora i autora teatral, va ser decoradora, ceramista, pintora, escultora, figurinista i, sobretot, dibuixant, amb una tècnica excel·lent i una gran sensibilitat. El seu dibuix es caracteritza per l’evocació d’un passat setcentista i vuitcentista idealitzat, tant en escenaris urbans com en rurals. Es dona la circumstància que Anglada estiuejava als Hostalets de Pierola i va ser la primera dona en rebre la Creu de Sant Jordi.

Maria Montessori (Itàlia, 1870 – Holanda, 1952)
Fou una pedagoga, científica, metgessa, psiquiatra i filòsofa, impulsora del conegut mètode Montessori, implantat arreu del món. A través d’aquest sistema, s’ofereix als petits un espai adaptat on poden viure tot el dia vigilats per una institutriu. Els pares poden entrar al centre i controlar l’activitat que fa el seu fill, sempre que no interrompin el bon funcionament del mètode. Tot i l’èxit d’aquest, no deixa de treballar per millorar-ne la seva implantació. Ofereix conferències i cursos de formació per les principals ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia. Als 26 anys, Montessori es converteix en la primera dona italiana que aconsegueix el certificat de metgessa.

Simone de Beauvoir (París, 1908 – 1986)
Es va convertir en un símbol del feminisme. La seva anàlisi de la situació de les dones a través dels mites, les civilitzacions, religions, tradicions i anatomia produí escàndol, especialment en el capítol en què parla de la maternitat i l’avortament, assimilat a un homicidi en aquell moment. Quant al matrimoni, el veu com una institució burgesa tan repugnant com la prostitució, en què la dona està sota el domini del marit i no pot escapar. El 1954, va guanyar el Premi Goncourt per Els mandarins i es va convertir en una de les autores més llegides al món.

Malala Yousafzai (Pakistan, 1997)
És coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat. El seu activisme i el seu coratge en favor de l’educació de les nenes, les dones i totes les persones, ha impulsat molta gent a tot el món a lluitar pels seus drets. A més, a través de diversos mitjans de comunicació va realitzar discursos arreu del món on parlava de la seva història després de dues fases importants de la seva vida: quan va sobreviure d’un greu atemptat i quan va guanyar el premi Nobel de la Pau.

La participació a l’enquesta està oberta fins al diumenge 13 de març i l’opció guanyadora es traslladarà a una sessió plenària per tal que sigui ratificada.

Comparteix