Balanç del porta a porta

53

Coincidint amb els dos primers anys des de la seva implementació, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha iniciat aquestes dies una campanya informativa i de participació per tal de compartir amb als veïns i veïnes els resultats del model de recollida de residus porta a porta i optimitzar el servei.

S’ha distribuït als domicilis un díptic que recull les principals dades d’aquest servei que ha suposat una enorme transformació en la gestió municipal dels residus i que ha situat als Hostalets com el segon municipi de la comarca de l’Anoia amb millor percentatge de recollida selectiva, un 88,77%, a poc més d’un punt de la localitat que més recicla a la comarca, La Torre de Claramunt, amb un 89,96%. (dades Agència de Residus de Catalunya).

Aquesta setmana s’han programat dues sessions presencials adreçades a la ciutadania, dijous 7 de novembre a l’Auditori Cal Figueres (19.00h) i dissabte 9 al local social de Can Fosalba (11.00h), en què també es presentaran els canvis aprovats recentment en la taxa de residus per a l’any 2025, que per primera vegada introdueix el pagament per participació, amb una part fixa i una altra de variable.

Nou paradigma en la gestió de residus

La implantació del sistema de recollida porta a porta al novembre del 2022 ha catapultat les xifres de reciclatge i la millora de la gestió dels residus als Hostalets de Pierola, doblant el percentatge de recollida selectiva per situar-lo en les posicions capdavanteres a la comarca i a Catalunya.

El nou model ha suposat una reducció dràstica de la fracció rebuig (aquell residu que no es pot reciclar i s’ha de portar a l’abocador) i un augment molt considerable de la recollida d’orgànica i del servei de deixalleria.

Aquesta transformació està tenint un efecte molt significatiu en les dades econòmiques, amb un increment dels ingressos en concepte del retorn per la venda dels residus separats correctament i que posteriorment es podran reciclar i recuperar a plantes de tractament. I també una reducció de les despeses de tractament de la fracció rebuig.

Gerard Parcerisas, regidor de Medi Ambient, es felicita pels resultats obtinguts en tan sols dos anys de funcionament del porta a porta i agraeix la col·laboració i compromís de la ciutadania.

«Els veïns dels Hostalets han donat un gran exemple de que amb uns petits canvis en la gestió dels residus en l’àmbit domèstic podem obtenir uns resultats fantàstics. El nivell actual de reciclatge és molt bo i hem de continuar treballant en aquesta línia per aconseguir que més veïns se sumin al model».

Augmentar el desplegament del porta a porta al municipi

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament centra ara els seus esforços en continuar ampliar el desplegament del sistema a tots els veïns i veïnes del municipi, ja que només un 50% de la ciutadania fa ús habitual del servei de recollida porta a porta. Un altre dels punts de millora és incentivar l’ús de bosses compostables en el cubell d’orgànica.

Des de l’Ajuntament es recorda a la ciutadania que poden sol·licitar bosses compostables de manera gratuïta a les oficines municipals i també fa una crida als domicilis dels Hostalets que encara no disposen dels cubells identificats, a que s’adrecin a l‘Ajuntament per recollir-los i poder participar correctament del sistema.

Taxa per participació

Aquest mes de novembre s’han aprovat les ordenances fiscals i taxes municipals per a l’any vinent, que incorporen canvis destacats en el servei de residus per tal de fomentar i sensibilitzar a la població en la necessitat de fer ús del porta a porta.

La nova taxa de residus experimentarà un increment del 9% per als domicilis i d’un 15% als comerços, i incorporarà al 2025 el criteri de pagament per participació en el rebut domèstic.

Així, s’estableix un part fixa de 100 euros, que els veïns podran reduir a 80 si fan ús de la deixalleria més de 10 vegades a l’any. I una part variable que tindrà en compte la participació en el sistema porta a porta, atenent al número de vegades que es deixi la fracció d’orgànica i de rebuig, i que oscil·larà des dels 0 euros – si es fa un seguiment regular del calendari de recollida – i fins als 80 euros si no s’assoleix una xifra mínima.

Gerard Parcerisas confia en que «aquesta mesura animi als domicilis que encara no fan ús del porta a porta i que tinguem encara uns millors resultats de recollida selectiva i un model més sostenible. La nova taxa estableix ara una diferència notable entre els veïns que reciclen i separen els seus residus de manera regular amb el model porta a porta, amb un rebut que serà de tan sols 80 euros, i aquells que no contribueixin, que podrien pagar fins a 180 euros. És just que qui contamini més hagi de pagar més».

Una altra de les novetats per al 2025 serà que el servei de recollida de voluminosos es gestionarà de manera exclusiva a partir del gener a través de l’aplicació mòbil municipal.

Més informació:
Informe resum sessions (novembre 2024)
Suport sessions PaP 2024.pptx
Fulletó ‘Porta a porta: 2 anys’
Web del Porta a porta
Recull fotogràfic jornades informatives

Comparteix