Comunitat cuidadora: Teixint suports

47

L’àrea d’Acció social presenta el projecte «Comunitat cuidadora: Teixint suports» coincidint amb l’exposició Cures en la comunitat impulsada per la Diputació de Barcelona i que està disponible a la zona de recepció de l’Ajuntament del 20 de juny al 4 de juliol en horari d’atenció al públic.

L’exposició itinerant Cures en la comunitat es pot visitar de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores i té els objectius de reconèixer el valor social de les cures i el paper de les persones cuidadores, sensibilitzar sobre les desigualtats socials i de gènere vinculades a l’organització social de les cures. També és propòsit el fet d’impulsar el debat sobre la necessitat de professionalitzar i dignificar el sector de les cures i posar en valor el paper de les administracions locals en la millora del sistema de cures a través de la prestació de serveis de proximitat i la promoció de municipis cuidadors.

L’exposició, que es pot visitar amb entrada lliure, s’estructura en diferents plafons on els visitants poden consultar informació sobre què són les cures, les ciutats i comunitats cuidadores, les cures a la llar i els feminismes invisibles i imprescindibles, la criança compartida, el treball de la llar i les desigualtats i crisi de les cures, el sector professional de les cures i els serveis socials d’atenció al domicili i en la comunitat.

El projecte Comunitat Cuidadora: Teixint Suports sorgeix com una iniciativa integral que busca fusionar aquesta exposició itinerant amb la presentació de l’equip de serveis socials municipals. A través d’aquesta unió, l’objectiu principal és promoure una cultura de suport compartit i participació comunitària, alhora que es sensibilitza sobre la importància de les cures a nivell local i es facilita l’accés als recursos socials disponibles.

Mitjançant l’exposició itinerant s’intenta arribar a tots els sectors de la comunitat per destacar la rellevància de les cures i valorar el treball vital de les persones cuidadores. Al mateix temps, la presentació de l’equip de serveis socials proporcionarà una visió clara i concisa sobre els recursos i serveis disponibles per a la comunitat, fomentant la confiança i la relació entre els residents i els serveis socials municipals.

Aquesta presentació dels serveis socials es fa a través d’un roller que acompanya l’exposició i que, després de la seva itinerància, quedarà de manera definitiva al departament d’Acció social de l’Ajuntament. Aquest suport també es pot veure a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Can Fosalba. A més, es farà difusió de les tasques específiques de cada agent social i de com ens poden ajudar, desestigmatitzant el recurs i transmetent el missatge que qualsevol persona pot demanar assessorament, ajuda, acompanyament als serveis socials.

L’objectiu central del projecte és establir una connexió més estreta entre els serveis socials i la comunitat amb la finalitat de promoure una cultura de suport compartit i cooperació entre veïns. Mitjançant la participació activa dels membres de la comunitat, es pretén crear un entorn més inclusiu i solidari on les cures són reconegudes i valorades com a element central del teixit social.

El projecte «Comunitat cuidadora: Teixint suports» representa un pas cap a una comunitat més cohesionada i resilient, on les cures són considerades un actiu essencial per al benestar col·lectiu. Mitjançant la integració dels recursos socials i la participació activa de la comunitat, es pot construir un entorn més inclusiu i solidari per a tothom.

Informació relacionada:
Apartat web (Serveis Bàsics d’Atenció Social Primària)
Cartell Serveis Socials
Enllaç exposició (Diputació de Barcelona)

Comparteix