El govern s’oposarà a la MAT

3034

Davant la proposta d’una línia de Molt Alta Tensió (MAT) que afectaria diversos municipis de Catalunya, entre ells els Hostalets de Pierola, el govern municipal s’hi oposarà frontalment pel fet que, aquesta actuació, representaria un nou atac a l’entorn natural que ja està prou castigat amb «infraestructures d’Estat».

Des de principis d’aquesta tardor, més d’un centenar de municipis de tot Catalunya han estat coneixedors que l’empresa aragonesa Forestalia té la intensió de construir tres línies de Molt Alta Tensió creuant el territori català. Concretament són:

  • Des de Tremp fins a Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà.
  • Des de la comarca de la Terra Alta fins al Penedès.
  • Des de la Granja d’Escarp, al Segrià, fins a Rubí, al Vallès Occidental.

La idea d’aquests projectes neixen d’una iniciativa de caràcter privat que responen als interessos econòmics d’un clúster energètic aragonès. Ells mateixos les defineixen com a línies d’evacuació argumentant la seva construcció per a una finalitat sostenible i mediambiental; volen enviar electricitat des de l’Aragó, una zona productora d’energia elèctrica -aparentment provinent de fonts netes- fins a Catalunya, concretament a les grans zones consumidores com és l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquestes tres línies de Molt Alta Tensió (MAT) són de 400kV, la tensió de transport més elevada permesa a l’estat. La darrera, del Segrià al Vallés Occidental, té una incidència greu i directa als Hostalets de Pierola, a l’entorn més proper i a comarques veïnes. El projecte creua 8,52 km del nostre terme municipal, amb una totalitat de 31 torres metàl·liques d’uns 80 metres d’alçada, amb un trenat elèctric de cinc cables i la construcció de dues noves subestacions, no immediatament al costat però sí molt a prop de la que està situada a Pierola.

Els Hostalets de Pierola, doncs, ja acull una subestació elèctrica (punt quilomètric 6,2 de la B-231), i una elevada densitat de línies elèctriques, de Molt Alta Tensió, d’Alta Tensió i de Mitja Tensió que creuen el terme municipal d’oest a est. També cal recordar que el nostre poble alberga l’abocador més gran de Catalunya i el segon més gran de l’Estat i un Ecoparc. La solidaritat d’aquest territori pel que fa a l’allotjament del que popularment s’anomenen infraestructures d’estat està més que reconeguda.

Com molts dels municipis afectats, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha rebut els responsables i representants de l’empresa per escoltar el projecte. A mesura que avançaven els dies i degut a la recent publicació al BOE de l’avantprojecte de la MAT, la preocupació dels ajuntaments ha augmentat i, des de fa un parell setmanes, des del món local ja ens estem organitzant i treballant de manera coordinada per oposar-nos a aquest macro projecte. També estem intentant buscar el suport d’administracions superiors com consells comarcals, diputacions provincials i la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, el passat dimecres 10 de novembre, l’alcalde dels Hostalets de Pierola, Gerard Parcerisas, va assistir telemàticament a una trobada amb alcaldes del tram final de la línia; els Hostalets de Pierola, Abrera, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Ullastrell, Castellbisbal i Rubí.

Dimarts 23 de novembre hi ha una trobada a Vinaixa, a la comarca lleidatana de les Borges Blanques, de tota la resta de municipis creuats per de la MAT; des de la Granja d’Escarp fins als Hostalets de Pierola. Lògicament hi serem presents per dissenyar una estratègia conjunta amb la resta de poblacions afectades alhora de presentar al·legacions o qualsevol altra eina de defensa.

Amb tot, des d’avui mateix l’ajuntament començarà a comunicar pels canals habituals totes les novetats al respecte i no es descarta sessions informatives o altres accions.

Enllaços relacionats:
Publicació BOE
Mapa Red Eléctrica Española
Notícia Diari de Terrassa
Article Ullastrell
Portal Directa.cat

 

Comparteix