17 C
08781
Dijous 9, Abril, 2020

Actualització: Mesures davant el coronavirus

En aquest apartat us anem informant de l’última hora sobre les mesures i els canals per mantenir-vos informats sobre l’episodi del Covid-19. Totes les accions són de prevenció, amb l’objectiu de minimitzar els efectes de la malaltia i segueixen els paràmetres marcats pels professionals de salut. Última actualització de les mesures de compliment obligatori.

 • Actualització sobre les preguntes i restriccions pel Covid-19 a Catalunya.
 • Comunicat sobre les mesures econòmiques en l’àmbit local dels Hostalets de Pierola.
 • Informació sobre els serveis essencials després de l’actualització de l’estat d’alarma:
 • Apartat web de Salut amb les dades sobre l’evolució dels casos de covid-19 per territoris.
 • L’Ajuntament posa a disposició la carpa de la pista poliesportiva als departaments d’Interior i de Salut de la Generalitat de Catalunya.
 • Formulari per elaborar una llista de voluntariat per si calen reforços en les accions de suport a persones que pateixen les restriccions a causa del període de confinament per coronavirus.
 • Actualització dels horaris de botigues i comerços dels Hostalets de Pierola:

 

MESURES ANTERIORS

 • Es programa la neteja i desinfecció setmanal de zones comunes i contenidors del municipi: Dimarts i divendres (nucli), dilluns i dijous (urbanitzacions i barris).
 • Abans de desplaçar-vos, empleneu en línia el certificat autoresponsable que podeu trobar també impresos als comerços locals que estan oberts.
 • Neteja i desinfecció dels carrers i zones de contenidors del terme.
 • L’Hospital d’Igualada necessita reforçar el servei de neteja amb 20 llocs de treball. Les persones candidates han de tenir vehicle propi per desplaçar-se fins a l’Hospital, han d’estar disposades a treballar en condicions molt estressants i fer torns de matí, tarda i nit. Més informació al Servei d’Ocupació Local (679 964 657) o enviant un e-mail directament a l’oferta (prospeccio_marmi@anoia.cat).
 • Disponible l’App oficial del Sistema de Salut de Catalunya Stop Covid19 Cat per fer el seguiment i vigilància dels teus símptomes de coronavirus. Podeu descarregar-la per iPhone i per Android.
 • S’ajorna la prova pilot i el període d’inscripcions del Camí ramader de Marina.
 • La Generalitat de Catalunya anuncia una partida d’ajudes per a autònoms que han vist reduïda la seva facturació. Consulteu-ne les condicions prement aquí.
 • A continuació us deixem una Guia Laboral de caràcter informatiu a partir del que s’ha anat publicant i per si us pot orientar al llarg d’aquest dies.
 • Recordeu que els canals d’emergència són 061 i APP (consultes coronavirus i sanitàries), 012 (consultes generals) i 112 (emergències).
 • Decret d’Alcadia 15 de març que inclou la suspensió de l’activitat en dependències municipals i mantenen els canals de l’APP, e-mails i atenció telefònica de 10.00 a 13.00, de dilluns a divendres, per a urgències sota els següents telèfons: Brigada Municipal (605 817 673), Serveis Territorials (670 540 213) i Serveis Generals (625 609 485). Consulteu el detall del decret i les mesures vigents a continuació:
 • Parcs infantils tancats i precintats.
 • Suspès el servei de bus que comunica Els Hostalets de Pierola amb Piera.
 • Novetats en l’APP de 061CatSalut. S’habilita un nou servei en el qual, sesprés d’un qüestionari es demana un telèfon per posar-se en contacte amb l’usuari. Per descarregar-vos l’aplicació premeu aquí.
 • Tancats els bars del Casal Català, el Celler de Cal Esteve, Ca la Goretti, els dels locals socials de Serra Alta i Can Fosalba i perruqueries. Cal Biel no oferirà servei fins dimarts. Obertes la Farmàcia (937712255), el supermercat Suma (937712807), forn de pa i pastisseria Kakau (931460190), les botiga de queviures i productes de primera necessitat L’Arca (937712622) i botiga Marta (666807433), totes elles amb servei a domicili per a la gent que ho necessiti. De moment l’Estanc ofereix servei amb normalitat. A Serra Alta (625254383) i a Can Fosalba (657038509) grups de veïns s’han organitzat amb voluntariat per donar resposta, especialment, a la gent gran.
 • La línia de tren dels FGC en direcció a Igualada arriba fins a La Pobla de Claramunt degut al confinament des de mitjanit de la capital de la comarca i rodalies.
 • L’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) comunica que suspèn l’atenció presencial. Es dona servei telemàticament, per telèfon 934 72 92 23 i e-mail: orgt.piera@diba.cat.
 • Publicat Decret d’alcaldia amb les principals mesures.
 • Escola Renaixença i Llar d’Infants La Granota se suspenen les classes per un mínim de 15 dies a partir del divendres 13 de març.
 • Anul·lació de tots els actes organitzats per l’Ajuntament i entitats (Ple, cinema familiar, assajos, misses, reunions i tallers de Tradicions, seminari, xerrades, concert Amics de la Música, òpera ACHP, etc.)
 • Suspensió de l’atenció presencial al públic a les oficines municipals (Ajuntament, Punt Jove, CEM Cal Maristany, Biblioteca, locals socials, Auditori Cal Figueres, Casal d’avis, Esplai Pífies, Escola de Ball, etc). Podeu contactar als correus electrònics i telèfons habituals.
 • Queden cancel·lades també, fins a nou avís, totes les activitats del Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) de cara al públic: Visites escolars, tallers i visites comentades del cap de setmana.
 • Sense servei també l’Alberg de Can Roviralta.
 • Suspensió de l’activitat esportiva (futbol i patinatge).

Us informem també que el consultori dels Hostalets de Pierola romandrà tancat fins a nou avís. El servei d’atenció primària de salut es dona al CAP de Piera (93 77 88 495).

Des de l’Ajuntament s’estan estudiant en tot moment les mesures que cal prendre i us recomanem seguir les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a partir dels darrers comunicats a l’apartat (Sala de premsa) o tenir a mà l’enllaç on trobareu material i vídeos explicatius com aquest:

Dibuixos dels Hostalets des del confinament

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola proposa fer un llibre digital a través dels dibuixos fets des del confinament d’aquests dies. Obert a totes les edats, especialment als més petits de casa, es tracta de dibuixar un lloc, aspecte o concepte que tingui a veure amb el poble i que sigui especial per a vosaltres. Es publicaran en un llibre digital on tothom els podrà veure.

Per ajudar a passar el confinament i amb l’objectiu de compartir allò que no podem pel fet d’estar tancats a casa, la regidoria de Comunicació proposa que, grans i petits, en format digital o pintat a mà, faci arribar un dibuix d’aquell aspecte dels Hostalets de Pierola que, en aquests moments, troba a faltar, li agrada o simplement hi pensa d’una manera especial. Totes les imatges es publicaran en un llibre digital i se’n farà un recull també en un àlbum al Flickr municipal i també poden ser un poema o un escrit.

Per participar-hi només cal enviar el dibuix amb el nom, títol o comentari en format digital al correu electrònic comunicacio@elshostaletsdepierola.cat indicant «Dibuix» a l’assumpte. Si la imatge és feta a mà la podeu escanejar o, simplement, fotografiar des del mòbil el més centrat possible i quedarà digitalitzada. El termini acabarà quan finalitzi el confinament però, a mesura que arribin els dibuixos, ja s’aniran publicant.

 

 

Lliurament d’una mascareta als +65

En els darrers dies s’ha repartit a tot el terme una carta que inclou una mascareta esterilitzada als veïns i veïnes que tenen 65 anys o més. Una acció que combina la solidaritat del grup de cosidores, la bugaderia local i l’esforç de la brigada. Paral·lelament, des d’Ocupació, també s’ha fet una comunicació de suport a autònoms i empresaris amb informació d’interès.

Des de la regidoria de la Gent Gran s’ha organitzat la distribució de gairebé 500 cartes a totes les persones de 65 anys o més del municipi, amb informació bàsica que inclouen telèfons d’interès, exercicis per mantenir-se actiu i, en una bossa esterilitzada, una de les 1.200 mascaretes que han fet el grup de cosidores voluntàries i que la bugaderia i tintoreria local, Miber SL, s’ha encarregat de rentar, a cost zero, garantint l’eliminació de qualsevol contaminació de la Covid-19.

Amb aquest repartiment es vol facilitar l’accés a la informació i, amb el lliurament de la mascareta, protegir el sector més vulnerable de la pandèmia en cas que, per necessitat, calgui sortir fora de casa. Recordem que, per major comoditat i evitar contagis, la majoria de comerços locals ofereixen servei a domicili.

Per altra banda, des de la regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació també s’ha enviat, recentment, una comunicació a través de correu electrònic i per Whatsapp al sector empresarial dels Hostalets de Pierola amb les principals novetats i enllaços d’interès en aquests moments. Si hi ha algun empresari o autònom que no l’hagi rebut ho pot notificar al telèfon 687847824.

Felicitem els nens i nenes que fan anys

La Guàrdia Municipal dels Hostalets de Pierola se suma al seguit de cossos policials i de seguretat que, aquests dies de confinament, feliciten els nens i nenes del seu municipi. Es tracta d’una acció molt ben rebuda que aporta ànims i que anirà acompanyada d’un petit obsequi. Les peticions s’han de fer a través de l’APP i amb un marge de dos dies d’antelació.

A partir de dilluns, la Guàrdia Municipal felicitarà els nens i nenes que celebrin anys amb l’objectiu de fer especial la celebració d’un dia on, malauradament, no poden sortir de casa amb motiu del confinament pel coronavirus. Es tracta d’un homenatge recíproc que posa en valor l’esforç que representa aquesta situació per a les famílies amb menors i, per altra banda, la feina imprescindible de la Guàrdia Municipal que treballa en tot moment a primera línia de l’episodi que s’està vivint arreu del terme.

La proposta consisteix en felicitar al menor que fa anys, atenent la disponibilitat del cos i d’acord amb la família, a través de megafonia del vehicle policial i en un acte on, també, es lliurarà un petit obsequi per fer que, malgrat no poder-ho celebrar com sempre, serveixi per viure una jornada inoblidable.

Per comunicar l’aniversari en qüestió, un representant de la família ho ha de notificar a través de l’apartat «Foto incidència – Felicitació» de l’APP municipal. Allà s’ha d’adjuntar la fotografia del DNI, Llibre de Família o document que acrediti el dia de l’aniversari del menor (fins a 12 anys d’edat), escriure les dades i text que es consideri al comentari i incloure l’adreça del domicili on es vol que passi la Guàrdia Municipal. És important que l’avís es faci amb, com a mínim, un parell de dies d’antelació.

Atenció 24/7 als malalts de càncer i familiars

Missatge d’escalf i de suport des del punt comarcal de l’Anoia de l’AECC-Catalunya Contra el Càncer en aquests moments de situació excepcional per traslladar un missatge d’escalf i informar que tots els professionals d’Atenció Social i Atenció Psicològica continuen prestant servei telemàtica a tots els pacients i familiars que ho necessitin. 

L’atenció 24/7 a traves del telèfon d’Infocàncer (900 100 036) des d’on deriven els casos als professionals que calguin (psico-oncòlegs, treballadors socials, nutricionistes, fisioterapeutes, etc.).

A continuació us adjuntem el cartell amb les dades bàsiques d’aquesta campanya:

 

Rebaixa en el preu i ajornament del rebut

En el marc de les mesures econòmiques contra la crisi del coronavirus impulsades per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, la societat municipal d’aigües Hoserpi SL ofereix una rebaixa del 50% del cànon i la possibilitat d’ajornar la factura de l’aigua del segon bimestre de l’any, que inclourà el consum dels mesos de març i abril i que, en condicions habituals, s’emetrà al mes de maig.

L’ajornament permetrà abonar la factura del període març-abril en dos pagaments, sense cap mena de recàrrec, que es giraran al juny i a l’agost. Si s’opta per aquesta via, l’aigua que s’ha consumit durant les setmanes de confinament no es pagarà fins a l’estiu i, de forma repartida, en dos rebuts.
Tant si s’ajorna el pagament com si us manteniu en el sistema bimestral actual, cal tenir en compte que, amb un consum similar a l’habitual, l’import d’aquest bimestre serà més baix del normal atès que des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha aplicat una reducció del 50% del cànon de l’aigua, rebaixa que la companyia d’aigües repercutirà de forma directa a la factura.
Si com a usuaris de l’aigua municipal esteu interessats en acollir-vos a la mesura, heu de contactar amb l’Ajuntament per correu electrònic o bé per telèfon i comunicar la voluntat d’ajornar el pagament. El termini per fer-ho acaba el 24 d’abril.

Per fer la petició d’ajornament, des de l’empresa municipal és preferible que les sol·licituds arribin a través del correu electrònic: esorolla@hoserpi.cat. En cas que que no sigui possible, es pot fer a través del telèfon gratuït 900 70 10 73 de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

Recordem que en cas de patir alguna dificultat econòmica o social per fer front a les despeses de l’aigua, ho podeu notificar a través dels canals esmemntats per derivar el vostre cas al departament d’Acció social.

No deixem de fer exercici

La regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola distribueix una circular entre els veïns i veïnes del municipi amb diferents exercicis per fer a casa mentre duri el confinament. Una manera de mantenir el cos amb un mínim d’activitat mentre no es pugui sortir de casa.

El document, que va acompanyat d’un full amb els telèfons d’interès, conté diferents exercicis que, independentment de l’edat, podem fer a casa per no caure en la inactivitat. És una de les mesures que van destinades a la gent gran i complementa la feina que també es fa des del Centre de dia que, malgrat tenir les portes tancades, fan un acompanyament molt especial al llarg d’aquests dies. A continuació podeu consultar-ne el contingut:

El CEM passa a fer classes virtuals

Malgrat que aquest mes d’abril el Centre d’Estudis Musicals Cal Maristany, com la resta d’entitats i associacions locals, no passarà la quota entre el seu alumnat, el claustre ha decidit continuar amb les classes lectives a través de webcam convertint-se en una aula virtual.

Si bé amb l’estat d’alarma actual i la situació de confinament, la majoria de serveis i centres educatius no poden seguir amb la seva activitat, el CEM Cal Maristany inicia el mes d’abril amb classes particulars al seu alumnat a través de les eines tecnològiques que ho permeten. Això no comporta cap sobrecost per a les famílies que han vist cancel·lats els pagaments d’aquest mes i que podran gaudir de la música en uns dies on, especialment els menors, disposen de molt temps lliure.

El centre musical dels Hostalets de Pierola haurà d’adaptar-se al nou format i això pot afectar alguns instruments i modalitats com la bateria, combos i classes col·lectives que, amb la distància i els mitjans que s’utilitzen connectats a Internet, encara no permeten disposar d’una bona sincronització.

En un comunicat que ha fet arribar a les famílies, el CEM Cal Maristany es dona de marge el mes d’abril per decidir com continuarà el servei al maig i comparteix el desig d’una retrobada a les instal·lacions el més aviat possible.

Mesures econòmiques en relació al Covid-19

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, amb l’acord i el suport de tots els grups polítics que hi tenen representació, anuncia una sèrie de mesures per minimitzar l’impacte econòmic en les famílies i sector empresarial del municipi. Una decisió inicial que podrà ampliar-se segons evolucioni l’episodi de la pandèmia.

Seguit de mesures per minimitzar l’impacte econòmic a les famílies del terme. Amb, per exemple, la reducció del cànon de l’aigua, la cancel·lació dels rebuts de la Llar d’infants, del futbol, del patinatge, l’estol de cantaires, la gimnàstica, etc. També la suspensió de la quota a l’alumnat del CEM Cal Maristany i l’ampliació del termini del pagament de tributs gestionats per l’ORGT.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha aplicat altres accions com la comissió telemàtica setmanal amb la participació de tots els grups polítics o la de posar a disposició les instal·lacions municipals als departaments de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya.


.

Recopilació de serveis i tipus d’empresa essencials

A partir del decret llei 10/2020 publicat pel govern espanyol, s’especifica quin és el llistat de serveis i tipus d’empreses essencials que podran continuar exercint la seva activitat entre el dilluns 30 de març i el dijous 9 d’abril. Així mateix, tots els qui han vist paralitzada la seva activitat gaudiran d’un permís retribuït recuperable de caràcter obligatori.

A continuació podeu consultar quins serveis i tipus d’empreses estan considerades com a serveis essencials segons el decret llei publicat al Butlletí Oficial de l’Estat.

Campanya ‘Jo em quedo a casa, i tu?’

Arrel de la pandèmia del coronavirus, a l’Anoia Jove, des de l’inici de l’estat d’alarma, s’han impulsat una sèrie d’estratègies per fer d’aquest confinament un període més divertit per al jovent, així com per contribuir favorablement al moviment del cos mitjançant vídeos esportius.

El fet que les persones joves no siguin un col·lectiu de risc no significa que la situació no els afecti, ja que poden ser portadores del virus i afectar a altres persones en situació de vulnerabilitat. Per això, si tots ens quedem a casa, ens estem cuidant col·lectivament.

Què podem fer per millorar aquesta situació? Des de l’Anoia Jove s’ha decidit ser el mitjà per donar veu als joves de la comarca perquè expliquin en primera persona perquè s’estan quedant a casa i d’aquesta manera tots en puguem prendre consciència. Per això, al llarg de tota la setmana us oferirem una sèrie de càpsules de vídeo on els diferents joves ens expliquen per quin motiu es queden a casa.

Aquesta iniciativa neix amb la idea i els objectius de promoure la participació i la implicació en la lluita per frenar l’evolució del coronavirus (COVID-19), i vol contribuir a fer entendre que, juntes, solidàries i en societat, som molt millors!

Perquè quedar-te a casa és cuidar-nos! Ajuda a #aplanarlacorba!

I tu? Per què et quedes a casa? Explica’ns-ho a les xarxes!

Elaboració d’una llista de voluntariat

Tal i com es va publicar fa uns dies, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola va habilitar l’APP per gestionar les incidències respecte al coronavirus i, a partir d’aquí, s’iniciava una llista de voluntaris en cas de necessitat. Ara s’ha creat un formulari per seguir ampliant-la i conèixer la disponibilitat de cadascú.

Seguint les indicacions de la Generalitat de Catalunya, des de l’administració local obrim un formulari per a totes aquelles persones que es mostren disposades a donar un cop de mà en cas que sigui necessari. Les principals tasques queden recollides en el document així com les hores preferibles per poder exercir el voluntariat.

Tothom que vulgui apuntar-te a la llista de voluntariat, n’hi ha prou en descarregar-se el document que us deixem a continuació, emplenar-lo i enviar-lo al correu electrònic comunicacio@elshostaletsdepierola.cat indicant, també, un telèfon de contacte.

Neteja de carrers i contenidors

Al llarg d’aquests dies, els operaris de neteja municipals intensifiquen el seu servei per desinfectar les zones més concorregudes del terme i on s’hi ubiquen els contenidors per tal de mantenir nets els espais comuns i garantir la higiene en punts especialment sensibles. L’actuació es fa setmanalment tant al nucli del poble com a les urbanitzacions i punts disseminats del terme.
.
Divendres l’actuació es va fer al nucli dels Hostalets de Pierola amb la neteja i desinfecció dels carrers principals, zones comunes (parcs, places, etc) i dilluns va ser el torn d’urbanitzacions i barris.
.
Un dels punts de neteja més importants és el de les zones on hi ha contenidors, per aquest motiu, des de Medi Ambient es recorda que mentre duri l’episodi del Covid-19 no hi ha servei de voluminosos i, per tant, es demana no deixar mobiliari vell, restes de runes ni material gran a la via pública o als contenidors de resta i rebuig.
.
L’Ajuntament demana comprensió davant aquesta situació inèdita i minimitzar l’ús de les escombraries tenint en compte que, pel fet d’estar tothom a casa, augmenta considerablement el volum de deixalles i és molt més fàcil que s’arribi al màxim de la capacitat dels contenidors.
.
Finalment es programa la neteja i desinfecció setmanal de zones comunes i contenidors del municipi: Dimarts i divendres (nucli), dilluns i dijous (urbanitzacions i barris).

Com fer una mascareta casolana

Als Hostalets de Pierola hi ha hagut una iniciativa popular per ajudar a pal·liar la gran demanda de mascaretes arrel de l’episodi pandèmic de coronavirus que estem vivint. No es tracta de confeccionar una protecció total al Covid-19 però sí que pot ser, en certa manera, d’una relativa ajuda i protecció per no transmetre la malaltia.
.
El grup de cosidores i altres persones voluntàries proposen dotar de material per reduir el contagi del coronavirus en l’àmbit municipal, especialment de botigues i establiments de primera necessitat que, per la seva funció de servei públic, ara mateix no poden estar en situació de confinament. Una proposta que vol arribar a tantes llars com sigui possible per tal que cadascú pugui tenir la seva pròpia mascareta. S’ha creat un grup de Whatsapp per coordinar-se on s’hi pot contactar a través del 682543300.
.
Se sap que el Covid-19 es transmet per gotes i l’únic que realment ens protegeix són les mascaretes homologades i l’ús d’ulleres de protecció específiques. La proposta però, oberta a tothom, fa referència a la fabricació casolana de mascaretes per a ús domèstic. En aquest cas no ens protegeixen totalment del virus, però sí que actuen evitant, en certa manera, que expulsem gotes amb virus mentre parlem, respirem o tossim.

A continuació us expliquem quins són els passos per fer una mascareta casolana:

Què necessitem?
 • Tres trossos de tela 100% cotó de 24×24 cm
 • Cinta
 • Agulles
 • Fil de cosir
Procés de fabricació
 • Posem els tres trossos de tela apilats.
 • Els hi fem tres plecs que anem sostenint amb agulles. Així, les mascaretes han d’acabar medint uns 9 cm d’alt.
 • Cosim les vores amb cinta. Hi ha dues opcions:
  – Recobrir les 4 vores i deixar 30 cm de cinta sobrant a cada cantonada per lligar-se darrere el cap.
  – Recobrir les 4 vores i cosir la cantonada de dalt amb la de baix de cada cantó de manera que la cinta quedi per darrere de les orelles.
Recordeu que cal tenir les mans ben netes en tot moment i que, després de fer ús de la mascareta, s’ha de rentar a més de 60ºC.
.

Accés a l’alimentació amb una targeta

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, en coordinació amb el Consell Comarcal de l’Anoia, reparteix les targetes de prepagament que garanteixen l’alimentació infantil en casos de vulnerabilitat social i que es destinen a menors beneficiaris de beques de menjador. Les famílies la reben a casa al llarg d’aquests dies.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat activa una mesura excepcional per garantir l’alimentació infantil en casos de vulnerabilitat social en relació al COVID-19. Les famílies la rebran a casa en els pròxims dies en un repartiment que es coordinarà des de l’Ajuntament. Les famílies, principalment, han de saber que:

 • Es reparteixen targetes de prepagament a familiars amb menors beneficiaris de beques menjador de fins a 4€ per infant i àpat.
 • L’Ajuntament s’ocupa de distribuir-les a cada domicili.
 • Les famílies amb infants beneficiaris dels ajuts individuals de menjador rebran una comunicació prèvia.
 • Les targetes ja portaran carregat l’import corresponent i, en cas que s’allargui el període sense escola, es recarregaran automàticament.
 • L’ús de les targetes és exclusivament per a compres en establiments d’alimentació.
 • No cal operativa prèvia per activar l’ús de la targeta.

Indicacions per a professionals de la construcció

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola recomana suspendre qualsevol activitat que no sigui urgent i fa una crida a la responsabilitat sobre aquelles empreses i professionals de la construcció que ofereixin servei per tal que extremin les mesures de protecció i seguretat. Cal tenir en compte també que, en la situació actual, les condicions poden canviar en qualsevol moment.
.
Davant algunes consultes d’empresaris i particulars de l’àmbit de la construcció, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola a través del departament d’Urbanisme comunica que, seguint les directrius del Reial Decret que estableix l’estat d’alarma, no s’ha ordenat, per ara, la paralització de les obres de construcció. Per tant, la decisió de mantenir obertes o no les obres que es trobin en curs correspon als promotors/constructors o als contractistes de cada una de les obres i que la garantia de la seguretat i salut dels treballadors és una qüestió de prevenció de riscos laborals que correspon a cadascuna de les empreses.
.
En la situació actual, els contractistes que no paralitzin les obres han d’adoptar les següents mesures:

 • Garantir la distància mínima de seguretat entre treballadors i personal d’1m.
 • Evitar aglomeracions o agrupacions dels treballadors que suposin un contacte entre ells, tant en l’obra com en qualsevol dependència o instal·lació d’aquesta.
 • Establir els protocols de protecció dels treballadors i personal de l’obra, i els controls de mesura de la temperatura personal a l’entrada de l’obra.
 • En el cas que es constati qualsevol indici que algun treballador o personal de l’obra presenta símptomes de la malaltia o de contacte amb algú encomanat, s’haurà de seguir estrictament el protocol sanitari establert, paralitzant immediatament l’obra, comunicant-ho a tots els contractistes, subcontractistes, autònoms i a la direcció facultativa que hagin pogut estar a l’obra durant els últims quinze dies.

Els contractistes adaptaran o ampliaran el pla de seguretat i salut, incorporant els canvis organitzatius i de qualsevol altre tipus, per fer efectives aquestes mesures i qualsevol altres que calgui implantar en les obres. En cas que el contractista no paralitzi l’obra, el coordinador de seguretat i salut o qualsevol altra persona integrada en la direcció facultativa de l’obra que detecti qualsevol incompliment de les anteriors mesures haurà de:

 • Advertir de l’incompliment al contractista, deixant-ne constància en el Llibre d’Incidències.
 • En el cas que es reiteri l’incompliment es farà constar en el Llibre d’Incidències la reiteració i es comunicarà a la Inspecció de Treball.
 • Si l’incompliment de les mesures suposa un risc greu i imminent per a la seguretat i salut dels treballadors, s’ordenarà la paralització total o parcial de l’obra i es comunicarà als contractistes, subcontractistes i a la Inspecció de Treball.
Per tant, en aquelles obres autoritzades per l’Ajuntament, sigui amb llicència o en règim de comunicació prèvia i amb direcció facultativa, serà aquesta qui haurà de vetllar pel compliment de totes les mesures de seguretat indicades (inclòs el compliment de les mesures de seguretat per desplaçar-se al lloc de treball, distàncies mínimes, etc,…).

La resta d’obres (sense direcció facultativa) en règim de comunicació prèvia, com inclouen la declaració responsable del titular, es duran a terme sota la seva responsabilitat de complir amb les mesures de seguretat genèriques que s’han adoptat respecte el Covid-19.

Finalment, cal recordar que els treballadors, d’acord amb l’article 21.2 de la Llei de prevenció de riscos laborals, tenen el dret d’abandonar el lloc de treball si consideren que l’activitat comporta un risc greu per a la seva vida o per a la seva salut. Igualment tenen el mateix dret, de conformitat amb l’article 8.7 de la Llei del treballador autònom, els treballadors autònoms i la direcció facultativa i el coordinador de seguretat i salut de les obres, en el cas que siguin liberals.
.
Malgrat el que marca la normativa, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, per sentit comú i per sentit de la responsabilitat, fa una crida a tots els professionals de l’àmbit a extremar precaucions i, en la mesura del possible, a evitar tota mena d’actuacions, obres i intervencions que no vagin encaminades a evitar la propagació del virus.

Voluntariat i incidències Covid-19

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha habilitat un apartat a l’APP per tal de preparar una llista de voluntariat del poble per si cal reforçar algun servei de suport, especialment a la gent gran, per portar aliments, ajudar a fer gestions telemàticament o fer seguiment telefònic. Ara mateix aquesta funció està coberta.
.
A través de l’aplicació municipal es pot accedir a la primera pestanya de l’apartat ‘Foto incidència’ que porta el títol Covid-19 amb l’objectiu de reunir totes les accions relacionades amb aquest episodi. Un dels objectius és obrir una llista de persones que vulguin col·laborar en tasques de voluntariat en cas que sigui necessari en uns dies, ja sigui per portar productes de primera necessitat, fer trucades de seguiment o ajudar en gestions de forma telemàtica.
.
Gràcies a l’esforç dels comerços locals, a la gestió municipal a través de l’Oficina de la Gent Gran i el suport de grups de veïns a les urbanitzacions, aquest servei, ara per ara, està cobert i només es faria ús de la llista en cas que fos estrictament necessari.
.
Per altra banda, també es pot servir l’APP per notificar qualsevol incidència en aquest sentit, consulta o traslladar-ne altres que no estiguin recollides a l’apartat de la pàgina web hostalets.cat/coronavirus.

S’ajorna la prova pilot del Camí ramader

Una vintena de persones dels Hostalets de Pierola s’havien apuntat a la prova pilot del Camí ramader de Marina previst inicialment per mitjan del mes d’abril. Amb les mesures contra el Covid-19 s’ha decidit ajornar les inscripcions fins que la situació s’estabilitzi i es pugui acordar una data definitiva de l’activitat.

Tal com us vam explicar fa unes setmanes, s’està organitzant una activitat dins del projecte Camí ramader de Marina, de la Cerdanya al Penedès, al qual el nostre municipi està adherit. És una prova pilot en la què inicialment s’havia previst per als dies 17, 18 i 19 d’abril. De moment però, aquesta activitat queda posposada fins a nou avís i s’ajorna també el període d’inscripcions fins que se superi l’episodi del coronavirus.

Per a qualsevol consulta o dubte podeu adreçar-vos al següent mail:
info@camiramaderdemarina.cat

Acció social

En aquest apartat us informem de les iniciatives de participació que tenen a veure amb l’àrea d’Acció social que es promou des de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola o des d’entitats vinculades al nostre municipi.

Es crea una llista de voluntariat per si calen reforços en les accions de suport a persones que pateixen les restriccions a causa del període de confinament per coronavirus.
Més informació en aquest enllaç.

Després de la celebració dels Dia de la Dona es van activar dues iniciatives:

 • Concurs de fotografia #lescosesbones. L’exposició està prevista per la Festa Major d’aquest any.
 • Proposta de nom de la plaça de cara el 8M 2021

Ambdues propostes es poden enviar per e-mail a comunicacio@elshostaletsdepierola.cat

 

Decret d’Alcaldia Covid-19

A continuació podeu consultar el Decret d’Alcaldia on es concreten algunes de les mesures extraordinàries de prevenció del coronavirus d’aplicació obligatòria al llarg del terme dels Hostalets de Pierola. Entre altres accions, se suspenen tots els actes públics i l’atenció presencial dels diferents serveis municipals.

CONNECTA'T

1,572FansM'agrada
674SeguidorsSeguir
812SeguidorsSeguir
15SubscriptorsSeguir